Pierwsza marchewka dla niemowląt w formie gładkiego puree, czyli marchewkowa papka idealna dla dziecka już od 4 miesiąca życia.
Przygotowanie pierwszej marchewki dla niemowlaka jest bardzo proste. Marchewkę najlepiej jest ugotować na parze, wtedy zachowa lepszy smak i więcej cennych dla maluszka witamin.
Marchewkę dla niemowląt miksujemy na gładkie puree. Możemy do niej dodać odrobinę wody, na której gotowaliśmy marchew. Na początku rozszerzamy dietę maluszka małymi ilościami. Wystarczą 2-4 łyżeczki. Dziecko ma poznać nowy smak i nauczyć się nowej formy jedzenia.
Marchewki nie przyprawiamy solą ani cukrem. W diecie dzieci do 1 roku życia powinniśmy unikać takich dodatków, ponieważ kształtujemy nawyki żywnościowe naszego maluszka. Zadbaj o to, aby Twój maluszek był w dobrym nastroju, wyspany i najedzony mlekiem, wtedy zwiększysz szanse no to, że polubi swoje pierwsze danie.
Ps. Pamiętajcie, że marchewkę na prawdę ciężko jest uprać z dziecięcych ubranek!
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Pierwsza marchewka dla niemowląt przepis
- marchewka.
Pierwsza marchewka dla niemowląt – krok po kroku
Krok 1
Marchewkę myję dokładnie, obieram, odcinam końce i gotuję do miękkości na parze. W zależności od marchewki 20-30 minut.
Krok 2
Ugotowaną marchewkę przecieram blenderem na gładką masę z odrobiną wody, w której się gotowała. Podaję maluszkowi!
Wygląda lepiej niż ze słoiczka
Dzięki!