Pierwsza marchewka dla niemowląt w formie gładkiego puree, czyli marchewkowa papka idealna dla dziecka już od 4 miesiąca życia.
Przygotowanie pierwszej marchewki dla niemowlaka jest bardzo proste. Marchewkę najlepiej jest ugotować na parze, wtedy zachowa lepszy smak i więcej cennych dla maluszka witamin.
Marchewkę dla niemowląt miksujemy na gładkie puree. Możemy do niej dodać odrobinę wody, na której gotowaliśmy marchew. Na początku rozszerzamy dietę maluszka małymi ilościami. Wystarczą 2-4 łyżeczki. Dziecko ma poznać nowy smak i nauczyć się nowej formy jedzenia.
Marchewki nie przyprawiamy solą ani cukrem. W diecie dzieci do 1 roku życia powinniśmy unikać takich dodatków, ponieważ kształtujemy nawyki żywnościowe naszego maluszka. Zadbaj o to, aby Twój maluszek był w dobrym nastroju, wyspany i najedzony mlekiem, wtedy zwiększysz szanse no to, że polubi swoje pierwsze danie.
Ps. Pamiętajcie, że marchewkę na prawdę ciężko jest uprać z dziecięcych ubranek!
![]()
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Marchewka to dobry pomysł na pierwszy posiłek dla niemowlaka. Podaj ją przed owocami, wtedy maluszek będzie miał większą szanse na jej polubienie!
Pierwsza marchewka dla niemowląt przepis
- marchewka.
Pierwsza marchewka dla niemowląt – krok po kroku
Krok 1
Marchewkę myję dokładnie, obieram, odcinam końce i gotuję do miękkości na parze. W zależności od marchewki 20-30 minut.
Krok 2
Ugotowaną marchewkę przecieram blenderem na gładką masę z odrobiną wody, w której się gotowała. Podaję maluszkowi!
Wygląda lepiej niż ze słoiczka
Dzięki!