Pieczone bataty, czyli słodkie ziemniaki pieczone z czosnkiem, oliwą i ziołami. Zdrowo, lekko i bardzo słodko!
Pieczone w piekarniku słodkie ziemniaki bataty to fajny pomysł na obiad czy kolację. Bataty (pataty) to ziemniaki o słodkim, delikatnie orzechowym smaku. Smakują zupełnie inaczej niż nasze klasyczne polskie ziemniaki.
Moje bataty przyprawiłam solą, oliwą, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Zapiekłam w piekarniku i podałam z sosem czosnkowym, który dodał im wyrazistości. Doskonale smakują z kurczakiem, rybą czy jajkiem sadzonym.
Bataty można kupić już w wielu sklepach. Mnie ciągle zaskakuje (negatywnie) ich nie mała cena. To również dobre danie dla najmłodszym. Babaty są bardzo zdrowe!
Chcesz wiedzieć pierwszy o nowych przepisach – dołącz do mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie i będziecie gośćmi na moim blogu!
Pieczone bataty przepis
- 2 duże bataty,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól morska lub himalajska,
- 1 łyżka suszonej bazylii i oregano,
- sos czosnkowy – sprawdź przepis »
Pieczone bataty – krok po kroku
Krok 1
Do miseczki dodaję 2 łyżki oliwy z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, ok. 1/2 łyżeczkę soli i 1 łyżkę suszonej bazylii i oregano. Mieszam i odstawiam.
Krok 2
Bataty myje, obieram ze skórki i kroję na szerokie paski. Dodaję oliwę z przyprawami i obtaczam nią bataty. Bataty układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok. 30-40 minut w temperaturze 200 0 C. Podaję z listkami świeżej bazylii i sosem czosnkowym. Smacznego!
Najlepsze fryty!
Uwielbiam pieczone bataty! Lubię je połączyć z pikantnym sosem (np tabasco) i słodką kukurydzą