Fajny przepis?

Pieczona kaczka z kaszą gryczaną

Pieczona kaczka z kaszą gryczaną, czyli przepis na klasyczne polskie danie idealne na rodzinne spotkanie lub na co dzień! Miękka, soczysta pieczona kaczka!

Kiedyś myślałam, że pieczona kaczka to trudne danie. O tym, że się myliłam przekonałam się, gdy pierwszy raz upiekłam kaczkę. Pieczona kaczka to pyszny pomysł na obiad, z którym wcale nie jest bardzo pracochłonny! W tym przepisie kaczkę nadziałam kaszą gryczaną i pieczarkami. Przyprawiłam mocno majerankiem, czosnkiem i innymi przyprawami.

Pieczona kaczka z kaszą gryczaną to jeden z tych przepisów, które zawsze się udają. Wystarczy przestrzegać prostej zasady! Kaczkę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez tyle czasu ile waży kaczka (np. 2 kg kaczkę pieczemy 2 godziny). Kaczka jest wtedy miękka i delikatna, a jej skórka jest pięknie zarumieniona!

Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!

Pieczona kaczka z kaszą gryczaną, czyli przepis na klasyczne polskie danie idealne na rodzinne spotkanie lub na co dzień! Miękka, soczysta pieczona kaczka!

Pieczona kaczka z kaszą gryczaną – przepis

Czas przygotowania: ok. 10 minut + marynowanie + pieczenie
Czas pieczenia: 2 kg kaczka – 2 godziny (godzina pieczenia na każdy kilogram kaczki)
Temperatura pieczenia: 180 0 C z termoobiegiem
Składniki:
  • kaczka ok. 2 kg,
  • kasza gryczana (1 woreczek – 100 g),
  • pieczarki,
  • masło,
  • majeranek,
  • czosnek,
  • sól i pieprz.

Pieczona kaczka z kaszą gryczaną – krok po kroku

Krok 1

Kaczkę myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Przygotowuję mieszankę przypraw: majeranek, sól i pieprz. Obsypuję kaczkę przyprawami z zewnątrz i od środka. 2 ząbki czosnku rozgniatam i wysmarowuję nią środek kaczki. Odstawiam kaczkę na ok. 2 godziny do lodówki.

Krok 2

W między czasie przygotowuję kasze gryczaną. Gotuję 1 woreczek (ok. 100 gram) w lekko osolonej wodzie. Umyte pieczarki kroję w ćwiartki i przysmażam lekko na maśle. Delikatnie je solę.

Krok 3

Kaczkę wyciągam z lodówki i zaszywam z 1 strony (nitką lub wykałaczkami). Do środka wrzucam kasze wymieszaną z pieczarkami. Zaszywam z drugiej strony. Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 0 z termoobiegiem i piekę ok. 2 godziny. Pamiętając o zasadzie 1 godzina pieczenia na 1 kilogram kaczki. Podaję z żurawiną lub borówką.

Pieczona kaczka z kaszą gryczaną

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Surówka z młodej kapusty kiszonej
Surówka z młodej kapusty kiszonej

Surówka z młodej kapusty kiszonej z marchewką, szczypiorkiem i koperkiem, czyli szybki i smaczny pomysł na dodatek do obiadu!

Zamknij