Najlepsza domowa pizza
Fajny przepis?

Najlepsza domowa pizza

Domowa pizza może smakować lepiej niż z niejednej pizzerii. Dzisiaj zdradzę Wam mój przepis na najlepszą domową pizzę!

Domową pizzę przyrządzam w domu już od kilku lat. W tym czasie udało mi się wypróbować różne sposoby jej przygotowania. Dzisiaj podzielę się z Wami najbardziej sprawdzonym przepisem na pizzę, który kocha cała moja rodzina i mogliby ją non stop jeść!

Domowa pizza składa się tak na prawdę z 3 składników:

Ciasto na pizzę powinno być dobrze wyrośnięte, ale nie przerośnięte. Nie powinno kleić się do rąk. Przepis na idealne ciasto do pizzy znajdziecie tutaj . Ciasto układamy na dużej blasze obsypanej delikatnie mąką. Nie musi być to żadna specjalna blacha do pieczenia pizzy. Przetestowałam najróżniejsze blachy do pizzy. Okrągłe, okrągłe z dziurkami, dwupoziomowe. Nie odczułam różnicy w pizzy upieczonej na specjalnych blachach. Zaletą okrągłych blach jest łatwiejsze uformowanie na nich koła.

Sos na pizzę to drugi ważny element pizzy. Powinien być on wyrazisty w smaku. Najlepiej przygotować go ze świeżych pomidorów, jednak w miesiącach zimowych lepiej sięgnąć po pomidory z puszki. Przepis na sos na pizzę znajdziecie tutaj .

Dodatki na pizzę to indywidualna kwestia. Każdy z nas ma swoje ulubione. Nie powinno być ich jednak za dużo wrzuconych na pizzę. Ważne jest wybór dobrego sera na pizzę. Ja polecam mozzarellę.

Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!

Najlepsza domowa pizza

Najlepsza domowa pizza moja rodzina pochłania jej w każdej ilości!

Najlepsza domowa pizza przepis

Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 12 minut
Temperatura pieczenia: 200 0 C z termoobiegiem
Składniki:
Porady:
  • pieczarki –  dodajemy je na pizzę surowe i cienko pokrojone. Nie dodajemy ich za dużo, bo puszczają sok. Pieczarki dodajemy pod ser,
  • pizzę zawsze wkładami do dobrze nagrzanego piekarnika,
  • podczas pieczenia (po ok. 8 minutach) można na chwilę otworzyć piekarnik, aby odparowała para, ciasto pizzy będzie wtedy bardziej chrupkie.

Najlepsza domowa pizza – krok po kroku

Krok 1

Blachę posypuję odrobiną mąki. Na blachę wykładam wyrośnięte ciasto. Formuję z niego koło o średnicy ok. 32 cm. Ciasto smaruję sosem na pizzę.

Krok 2

Na sos układam pokrojoną w małe kawałki paprykę, odcedzoną kukurydzę i przekrojone na pół oliwki. Posypuję pizzę startą mozzarellą. Na mozzarellę układam salami i pokrojoną w bardzo cienkie plasterki cebulę. Posypuję suszonymi przyprawami do pizzy (oregano, bazylia). Wkładam do nagrzanego do 200 0 C piekarnika i piekę 12 minut z termoobiegiem. Pod koniec pieczenia otwieram na chwilę piekarnik, aby odparowała z niego para, Pizzę podaję z sosem czosnkowym.

Najlepsza domowa pizza

Najlepsza domowa pizza

Najlepsza domowa pizza

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to tradycyjna polska zupa. Prosta do przygotowania, ale niezwykle pyszna. Dzisiaj przepis na zupę ogórkową!

Zamknij