Domowa pizza może smakować lepiej niż z niejednej pizzerii. Dzisiaj zdradzę Wam mój przepis na najlepszą domową pizzę!
Domową pizzę przyrządzam w domu już od kilku lat. W tym czasie udało mi się wypróbować różne sposoby jej przygotowania. Dzisiaj podzielę się z Wami najbardziej sprawdzonym przepisem na pizzę, który kocha cała moja rodzina i mogliby ją non stop jeść!
Domowa pizza składa się tak na prawdę z 3 składników:
- ciasto na pizzę – sprawdź przepis ,
- sos na pizzę – sprawdź przepis ,
- ulubione dodatki.
Ciasto na pizzę powinno być dobrze wyrośnięte, ale nie przerośnięte. Nie powinno kleić się do rąk. Przepis na idealne ciasto do pizzy znajdziecie tutaj . Ciasto układamy na dużej blasze obsypanej delikatnie mąką. Nie musi być to żadna specjalna blacha do pieczenia pizzy. Przetestowałam najróżniejsze blachy do pizzy. Okrągłe, okrągłe z dziurkami, dwupoziomowe. Nie odczułam różnicy w pizzy upieczonej na specjalnych blachach. Zaletą okrągłych blach jest łatwiejsze uformowanie na nich koła.
Sos na pizzę to drugi ważny element pizzy. Powinien być on wyrazisty w smaku. Najlepiej przygotować go ze świeżych pomidorów, jednak w miesiącach zimowych lepiej sięgnąć po pomidory z puszki. Przepis na sos na pizzę znajdziecie tutaj .
Dodatki na pizzę to indywidualna kwestia. Każdy z nas ma swoje ulubione. Nie powinno być ich jednak za dużo wrzuconych na pizzę. Ważne jest wybór dobrego sera na pizzę. Ja polecam mozzarellę.
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Najlepsza domowa pizza przepis
- ciasto na pizzę ,
- sos na pizzę ,
- ser mozzarella,
- kukurydza,
- salami,
- oliwki,
- cebula,
- papryka.
- pieczarki – dodajemy je na pizzę surowe i cienko pokrojone. Nie dodajemy ich za dużo, bo puszczają sok. Pieczarki dodajemy pod ser,
- pizzę zawsze wkładami do dobrze nagrzanego piekarnika,
- podczas pieczenia (po ok. 8 minutach) można na chwilę otworzyć piekarnik, aby odparowała para, ciasto pizzy będzie wtedy bardziej chrupkie.
Najlepsza domowa pizza – krok po kroku
Krok 1
Blachę posypuję odrobiną mąki. Na blachę wykładam wyrośnięte ciasto. Formuję z niego koło o średnicy ok. 32 cm. Ciasto smaruję sosem na pizzę.
Krok 2
Na sos układam pokrojoną w małe kawałki paprykę, odcedzoną kukurydzę i przekrojone na pół oliwki. Posypuję pizzę startą mozzarellą. Na mozzarellę układam salami i pokrojoną w bardzo cienkie plasterki cebulę. Posypuję suszonymi przyprawami do pizzy (oregano, bazylia). Wkładam do nagrzanego do 200 0 C piekarnika i piekę 12 minut z termoobiegiem. Pod koniec pieczenia otwieram na chwilę piekarnik, aby odparowała z niego para, Pizzę podaję z sosem czosnkowym.
Najlepsza pizza jaką jadłam!! Idealnie ciasto!!dziękuję
Bardzo się cieszę! Przetestowałam tą pizzę już na wielu znajomych i rodzinie. I każdy jest nią zachwycony! 😀
jest na prawde dobra
Ależ ona apetycznie wygląda!
A smakuje jeszcze lepiej!