Mus jaglany z truskawkami, czyli pomysł na zdrowy deser z truskawkami! Kremowy mus w połączeniu z truskawkami smakuje wyśmienicie!
Mus jaglany z truskawkami to pomysły na pyszny i zdrowy truskawkowy deser. Idealny w sezonie truskawkowym! Możecie go jednak wykonać z mrożonymi truskawkami lub każdymi innymi owocami, które po prostu lubicie!
Kaszę jaglaną można wykorzystywać nie tylko do obiadów. Lubicie jaglankę w wersji deserowej?
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Mus jaglany z truskawkami przepis
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka mleka,
- cukier z wanilią,
- ok. 200 g truskawek.
Mus jaglany z truskawkami – krok po kroku
Krok 1
Kaszę jaglaną płuczę w sitku dużą ilością zimnej wody. Następnie przelewam wrzątkiem (dzięki temu pozbędziemy się goryczki kaszy jaglanej). Kaszę wrzucam do garnka zalewam szklanką mleka i szklanką wody. Dodaję 1 łyżkę cukru z wanilią i gotuję na wolnym ogniu ok. 20 minut. Po ugotowaniu odstawiam kaszę pod przykryciem jeszcze na 5 minut. Następnie zdejmuję z garnka pokrywkę i studzę.
Krok 2
W międzyczasie przygotowuję mus truskawkowy. Umyte truskawki wkładam do wysokiego pojemnika i miksuję blenderem na gładką masę. Jeśli lubicie bardzo słodkie truskawki albo trafiliście na mało słodki gatunek możecie dodać cukier.
Krok 3
Ostudzoną kaszę jaglaną blenduję na gładką masę. Jeśli będzie za sucha i dosyć gęsta dolewam jeszcze odrobinę mleka lub jogurtu naturalnego. Mus jaglany przekładem do pucharków/szklanek i polewam musem truskawkowym. Smacznego!
Pysznee