Muffiny z konfiturą
Fajny przepis?

Muffiny z konfiturą

Klasyczne muffiny z konfiturą. Puszyste, miękkie w środku i delikatnie chrupiące na zewnątrz. Z pyszną niespodzianką w środku!

Dzisiaj pomysł na klasyczne muffiny z konfiturą nadziewane dowolną konfiturą lub powidłami. Wykorzystałam mój ulubiony i sprawdzony przepis na muffinki, z którego wychodzą zawsze mięciutkie i puszyste babeczki. Muffinki możecie przygotować z dodatkiem konfitury wiśniowej, truskawkowej lub wykorzystać powidła śliwkowe.

Takie muffiny są na prawdę przepyszne. Lubię je podjadać jak są jeszcze lekko ciepłe. Wiem, że to niezdrowe, ale nie umiem się powstrzymać. Konfitura w środku dodaje im dodatkowego smaku i uroku.

Jeśli nie umiecie się zdecydować z czym przyrządzić muffiny możecie przygotować kilka rodzai. Ja często do jednych dodaje owoce, do drugich np. orzechy i czekoladę, kolejne wypełniam budyniem czy innym nadzieniem. Możecie również pokusić się o muffinki niespodzianki, każda z innym nadzieniem. A Wy z czym lubicie muffiny najbardziej?

Delikatne i mięciutkie muffiny z konfiturą smakują obłędnie!

Muffiny z konfiturą przepis

Czas przygotowania: ok. 10 minut + pieczenie
Czas pieczenia: 25 minut
Temperatura pieczenia: 180 0 C bez termoobiegu
Liczba porcji: 12 muffin
Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 szklanka mleka,
  • 80 g oleju lub roztopionego masła (ok. 1/3 szklanki),
  • 2 jajka,
  • konfitura lub powidła.

Muffiny z konfiturą – krok po kroku

Krok 1

Przygotowuję 2 miski do jednej wsypuję składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, cukry) do drugiej mokre (jajka, olej, mleko).

Krok 2

Mieszam składniki mokre następnie przelewam do składników suchych. Całość mieszam łyżką.

Krok 3

Nakładam do formy wyłożonej papilotkami. Na początku wlewam 1 łyżkę ciasta. Na środku nakładam 1 łyżeczkę powideł śliwkowych. Następnie nakładam kolejną łyżkę ciasta, tak aby przykryć powidła. Najlepiej jak ciasto będzie sięgać do 2/3 wysokości. Wstawiam do nagrzanego (180 0 C) piekarnika  i piekę 25 minut.  Po upieczeniu wyciągam muffiny z formy i przekładam na deskę lub tackę, tak aby się nie zaparzyły w formie.

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ciastka półfrancuskie z marmoladą i serem

Ciastka półfrancuskie to jedne z moich ulubionych ciasteczek. Bardzo przypominają mi w smaku śląskie szplitry.

Zamknij