Bardzo lubię makaron ze szpinakiem i kurczakiem . To zdecydowanie moje ulubione danie z dodatkiem szpinaku. Makaron ze szpinakiem i kurczakiem jest szybki do przyrządzenia, a przy tym niezwykle aromatyczny. Chyba jak większość dzieci nie lubiłam szpinaku. Moja mama też niezbyt często go przyrządzała, więc nie miałam też możliwości za bardzo się z nim zaprzyjaźnić.
W naszym domu szpinak pojawia się bardzo często. Robimy go z makaronem, jako dodatek do łososia czy pizzy. Uwielbiamy też zupę szpinakową.
Dzisiaj pomysł na bardzo proste danie, ale przepyszne. Makaron ze szpinakiem i kurczakiem można przyrządzić na wiele sposobów. Możecie wykorzystać dowolny rodzaj makaronu (u nas często pojawia się z makaronem spaghetti i tagliatelle). Polecam Wam na dzisiejszy obiad !
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem przepis
- szpinak (może być baby, zwykły lub mrożony),
- makaron tagliatelle ok. 200 g,
- filet z kurczaka,
- czosnek,
- masło,
- sól i pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- śmietana 18%,
- mała cebula,
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem – krok po kroku
Krok 1
Na patelni rozgrzewam masło. Dodaję 3 ząbki czosnku pokrojone w małą kosteczkę i cebulę również pokrojoną w kostkę. Delikatnie podsmażam, ale uważajcie, żeby masło i czosnek się nie przypaliły, ponieważ staną się gorzkie. Dodaję szpinak baby, odrobinę pieprzu soli i gałkę muszkatołową. Duszę całość przez kilka minut. Następnie dodaję 3-4 łyżki gęstej śmietany. Mieszam całość.
Krok 2
Na drugiej patelni rozgrzewam masło. Dodaję 1 ząbek czosnku pokrojony w kosteczkę i podsmażam chwilę, aby masło nabrało aromatu. Następnie dodaję filet z kurczaka pokrojony w kostkę. Kurczak solę i pieprzę. Przysmażam kilka minut, aż kurczak będzie gotowy. W między czasie gotuje makaron w dużej ilości wody. Makaron powinien być ugotowany al dente. Ugotowany makaron odcedzam lub wyciągam łyżką do makaronu.
Krok 3
Do patelni ze szpinakiem dodaję kurczak. Wlewam odrobinę wody, w której gotował się makaron, tak aby powstały sos nie był za gęsty. Mieszam całość. Dodaję makaron i delikatnie mieszam. Całość duszę jeszcze ok. 1 minutę na małym ogniu.
Skomentuj ten przepis kulinarny!