Lane kluski to pyszny dodatek do zup. Lane kluski można zrobić w kilka minut, a są dobra odmianą dla makaronów czy ryżu.
Lane kluski często nazywane również lane ciasto, a na śląsku mówimy na niej ajlauf. To pyszny dodatek do rosołu i innych zup . Dla mnie powinny być miękkie i delikatne, tak aby rozpływało się w ustach!
Jeśli nigdy ich nie robiliście koniecznie spróbujcie. Można je zrobić bardzo szybko, a są fajną odmianą dla makaronu czy ryżu, z którymi najczęściej jemy zupy.
Lane kluski przepis
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki pszennej.
Lane kluski – krok po kroku
Krok 1
Jajko ubijam trzepaczką aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaję do niego 2 łyżki mąki pszennej i dalej ubijam, aż do powstania jednolitej masy.
Krok 2
Ciasto wlewam na gotujący się rosół za pomocą łyżeczki. Już po kilkunastu sekundach jest gotowe.
Skomentuj ten przepis kulinarny!