Lane kluski
Fajny przepis?

Lane kluski

Lane kluski to pyszny dodatek do zup. Lane kluski można zrobić w kilka minut, a są dobra odmianą dla makaronów czy ryżu.

Lane kluski często nazywane również lane ciasto, a na śląsku mówimy na niej ajlauf. To pyszny dodatek do rosołu i innych zup . Dla mnie  powinny być miękkie i delikatne, tak aby rozpływało się w ustach!

Jeśli nigdy ich nie robiliście koniecznie spróbujcie. Można je zrobić bardzo szybko, a są fajną odmianą dla makaronu czy ryżu, z którymi najczęściej jemy zupy.

Lane kluski

Lane kluski to pyszny dodatek do wielu zup. Ja lubię je podawać z rosołem!

Lane kluski przepis

Czas przygotowania: 10 minut
Składniki na lane ciasto:
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej.

Lane kluski – krok po kroku

Krok 1

Jajko ubijam trzepaczką aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaję do niego 2 łyżki mąki pszennej i dalej ubijam, aż do powstania jednolitej masy.

Krok 2

Ciasto wlewam na gotujący się rosół za pomocą łyżeczki. Już po kilkunastu sekundach jest gotowe.

Lane kluski

Lane kluski

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Mini ptysie z bitą śmietaną
Mini ptysie z bitą śmietaną

Mini ptysie z bitą śmietaną to klasyczne i  najsmaczniejsze ptysie pod słońcem. Idealne ciasto parzone w połączeniu z pyszną bitą...

Zamknij