Kurczak na butelce piwa to danie, które pamiętam z dzieciństwa. Mama przygotowywała go co jakiś czas, później jakoś wypadł z naszego jadłospisu. Po latach postanowiłam do niego powrócić i tak tym razem w moim domu przygotowuję go od czasu do czasu!
Kurczak na butelce piwa jest delikatny i soczysty. Ma moją ulubioną chrupiącą i zarumienioną skórkę.
Przygotowanie kurczaka na butelce piwa jest na prawdę bardzo szybkie. Jest to jedno z tych dań, które praktycznie samo się robi. Wystarczy tylko co jakiś czas zajrzeć do piekarnika i sprawdzić czy kurczak za bardzo się nie przypieka. Kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześnie, dzięki czemu kurczak „przejdzie” przyprawami i będzie miał jeszcze lepszy aromat i smak.
Kurczaka podaję z pieczonymi warzywami i sosem czosnkowym .
Kurczak na butelce piwa – przepis
- kurczak 1,5-2 kg,
- butelka piwa,
- olej,
- czosnek,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- sól,
- pieprz,
- marchewka,
- ziemniaki,
- pietruszka,
- cebula.
Kurczak na butelce piwa – krok po kroku
Krok 1
Przygotowuję marynatę: do miseczki wlewam 4 łyżki oleju, dodaję 1,5 łyżeczki papryki słodkiej, odrobinę papryki ostrej, 0,5 łyżeczki soli, odrobinę pieprzu, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, i 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego. Wszystkie składniki marynaty mieszam i następnie dodaję do kurczaka. Rozprowadzam marynatę wewnątrz i na zewnątrz kurczaka. Przykrywam miskę i wstawiam na noc do lodówki.
Krok 2
Następnego dnia przygotowuję butelkę z piwem, czyli zmywam z niej etykiety. Wystarczy zamoczyć butelkę w wodzie i łatwo można je usunąć. Odlewam odrobinę piwa z butelki. Stawiam ją na formie do pieczenia. Nadziewam kurczaka na butelkę, tak aby skrzydełka były u góry. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 1,5 godziny. Przygotowuję ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i cebulę krojąc je w plasterki. Warzywa posypuję warzywa ziołami prowansalskimi.
Krok 3
Po 30 minutach pieczenia na formę obok butelki nakładam przygotowane wcześniej warzywa. I piekę jeszcze godzinę. Co jakiś czas sprawdzam kurczaka. Jeśli za mocno przypieka się z którejś strony zmieniam ustawienia piekarnika włączając/wyłączając dolną lub górną grzałkę.
Spróbowałam. Kurczak wyszedł super: skórka chrupiąca, soczysty . Z reguły jak się piecze kurczaka w całości tak tradycyjnie to pierś kurczaka jest taka sucha. W przypadku kurczaka pieczonego na butelce pierś jest wilgotna, przez co smaczniejsza. To mnie w tej potrawie zaskoczyło pozytywnie. Wprowadzę ten przepis do mojej kuchni i będę go regularnie robiła. Polecam :))