Krupnik to jedna z tradycyjnych polskich zup, która w moim rodzinnym domu pojawiła się często. Krupnik jest naturalnie gęsty i bardzo sycący.
Krupnik bywa przyrządzany na różne sposoby. Ja sama czasem robię go na wywarze z golonki, bulionie lub wywarze z kości wędzonych. Każda z tych form przyrządzania sprawia, że smakuje inaczej.
Dzisiejszy krupnik przygotowałam na bazie rosołu , który pozostał mi z poprzedniego dnia. Jeśli nie wekuję zupy to często wykorzystuję rosół jako bazę do zupy następnego dnia. Dzięki temu mam 2 różne zupy na 2 dni. Do mojego krupniku dodałam kilka brukselek, które bardzo dobrze skomponowały się z zupą.
Aby przygotować krupnik potrzebna Wam będzie kasza jęczmienna. Pamiętajcie, że kasza pęczniej podczas gotowania, więc jeśli dodacie jej za dużo zupa będzie bardzo gęsta.
Krupnik z brukselką – przepis
- 1 l rosołu ,
- 1 marchewka,
- kasza jęczmienna,
- 1 ząbek czosnku,
- kawałek pora,
- natka pietruszki,
- 2 ziemniaki,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- sól i pieprz.
- Pamiętajcie, że jeśli ugotujecie za dużo zupy możecie ją zawekować do słoików .
Krupnik z brukselką – krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlewam rosół i dolewam jeszcze 1 szklankę wody. Dodaję marchewkę pokrojoną w kostkę, pora pociętego w krążki, czosnek pokrojony w plastry. Wrzucam 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i posiekana natkę pietruszki. Gotuję całość przez ok. 10 minut.
Krok 2
Do gotującej się zupy dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę i 1/2 szklanki opłukanej wcześniej kaszy jęczmiennej. Wrzucam również brukselkę. Zupę gotuję ok. 25 minut. Pod koniec gotowania dodaję odrobinę soli. Podaję z posiekaną natką pietruszki i odrobina świeżo zmielonego pieprzu.
Nigdy nie dodawałam brukselki do krupniku musze keidyś wykorzystać ten patent!
Jeśli lubisz brukselkę to zdecydowanie polecam!