Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem z nutką cynamonu. Kruche ciasto, delikatny budyń przełamany rabarbarem tego musicie spróbować!
Jeśli lubisz kruche ciasta i rabarbar ten przepis jest dla Ciebie! Cudownie kruche ciasto połączone z budyniem i rabarbarem to ciasto, które koniecznie musicie upiec w sezonie rabarbarowym!
To ciekawa alternatywa dla klasycznego ciasta kruchego z rabarbarem . Budyniowy krem doskonale przełamuje smak kruchego ciasta i lekko kwaskowatego rabarbaru!
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – przepis
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich,
- 200 g masła,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka brązowego cukru,
- 2 łyżki miodu,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki cynamonu.
- 500 ml mleka,
- 4 żółtka,
- 50 g cukru,
- 50 g cukru waniliowego,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 40 g mąki pszennej.
- ok. 750 g rabarbaru,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki cukru brązowego,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie masy budyniowej:
- Do wysokiego pojemnika wlewam 100 ml mleka, dodaję cukry, żółtka i mąki. Mieszkam do uzyskania gładkiej konsystencji (można użyć do tego miksera tak, aby nie było grudek). Resztę mleka wlewam do garnka i gotuję.
- Do gotującego się mleka wlewam mleko z dodatkami i energicznie mieszam trzepaczką do momentu, aż masa budyniowa zgęstnieje. Odkładam do ostygnięcia.
Krok 2
Przygotowanie ciasta:
- Zagniatam wszystkie składniki na ciasto do uzyskania gładkiej masy delikatnie się kruszącej. Ciasto wkładam do lodówki na ok. 30 minut.
- Po wyjęciu z lodówki połowę ciasta wykładam na blachę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekam ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 0 C. Piekę ok. 15 minut, aż lekko się zarumieni. Wyciągam z piekarnika i odkładam do ostygnięcia.
Krok 3
Przygotowanie rabarbaru:
- Rabarbar myję, obieram i kroję w 1 cm paski.
- Pokrojone kawałki wrzucam do miski. Dodaję mąkę, cynamon i cukier. Mieszam.
Krok 4
Pieczenie ciasta:
- Na podpieczony spód wykładam rabarbar (spód może być jeszcze ciepły).
- Na rabarbar wylewam masę budyniową.
- Wyjmuję z lodówki drugą połowę ciasta i kruszę ją na masę budyniową.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 0 C i piekę ok 35 minut z termoobiegiem.
Jak tu nie jeść takich rzeczy w sezonie wiosennym ☺. Ciasto z rabarbarem u mnie króluje. Słodkie i kwaśne zarazem.
Ale pysznie wygląda
I pysznie smakuje. Polecam!