Kruche ciastka z bezą, konfiturą śliwkową i orzechami to dla mnie idealnie połączenie. Jeśli lubisz bezy i kruche ciasto na pewno polubisz je tak jak ja!
Mój mężczyzna przypomniał sobie kiedyś o ciastkach, które piekła jego mama. Pamiętał, że były kruche, a na ich wierzchu była beza z orzeszkiem. Oczywiście postanowiłam upiec te ciasteczka. Nie znając przepisu wymyśliłam swoją wersję, być może podobną do tych ciasteczek z dzieciństwa.
Wykorzystałam mój sprawdzony przepis na kruche ciasto, które jest kruche i bardzo smaczne. Na ciasto nałożyłam konfiturę śliwkową, następnie bezę i orzech włoski. Zamiast orzechów włoskich możecie tutaj spokojnie wykorzystać orzechy laskowe. Ciasteczka robią furorę wśród rodziny i są na prawdę pyszne.
Kruche ciastka z bezą i orzechami przepis
- 2 szklanki mąki (typ 450),
- kostka masła (200 g),
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 żółtka.
- 3 białka,
- 3/4 szklanki cukru,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
- konfitura śliwkowa lub porzeczkowa,
- orzechy włoskie lub laskowe.
Kruche ciastka z bezą i orzechami – krok po kroku
Krok 1
Zagniatam wszystkie składniki na ciasto: mąkę, cukry, proszek do pieczenia, masło (dodaję pokrojone na mniejsze kawałki np. plastry), żółtka (białka daję do osobnej miski i wykorzystam je później do bezy). Zagniatam, aż ciasto stanie się jednolitą masą. Jeśli ciasto jest za suche dodaję odrobinę wody ok. 1 łyżkę stołową. Wyrobione ciasto daję na 1 godzinę do lodówki.
Krok 2
Wyciągam ciasto z lodówki. Rozwałkowuje je tak aby miało ok. 0,5 cm wysokości. Wycinam z niego okrągłe ciasteczka i układam na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
Krok 3
Ciasteczka smaruję powidłami śliwkowymi.
Krok 4
Przygotowuję bezę z wcześniej oddzielonych białek. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam mikserem na najwyższych obrotach. Kiedy białka będą już ubite (po obróceniu miski do góry nogami nie wypadają z niej) dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej i powoli wsypuję cukier. Zmniejszam obroty miksera. Ubijam do uzyskania gładkiej masy.
Krok 5
Masę bezową układam na ciasteczkach. Na górę daję orzech włoski. Blachę wkładam do nagrzanego wcześniej piekarnika i piekę ok. 30 minut w temperaturze 160 0 z termoobiegiem.
Skomentuj ten przepis kulinarny!