Uwielbiam ciasta z truskawkami. Zawsze w pełni wykorzystuję sezon truskawkowy. Dzisiaj mój ulubiony przepis na kruchą tartę z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką. Smakuje przepysznie!
Krucha tarta z truskawkami to pyszny pomysły na truskawkowe ciasto. Kruchy spód w połączeniu z pysznym budyniowym kremem z truskawkami i galaretką to idealne połączenie. Przepis możecie wykorzystać do przygotowania 1 dużej tarty lub małych tarteletek.
Krucha tarta z truskawkami przepis
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 250 g zimnego masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 żółtka.
- 1 budyń waniliowy (bez cukru),
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 400 ml mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 200 g masła w temperaturze pokojowej.
- 1 galaretka truskawkowa
Krucha tarta z truskawkami – krok po kroku
Krok 1
Do miski wsypuję mąkę, proszek, cukier. Dodaję żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Całość szybko ugniatam i wstawiam na godzinę do lodówki. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie dodaję do niego 2 łyżki wody lub zimnego mleka.
Krok 2
Schłodzonym ciastem odklejam formę do tarty. Ciasto nakłuwam w wielu miejscach widelcem. Wkładam do nagrzanego do 190 0 C piekarnika i piekę przez 25 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
Krok 3
Po włożeniu ciasta do piekarnika zaczynam przygotowywać budyń. Odmierzam 400 ml mleka. W szklance zostawiam 1/3 szklanki mleka, a resztę wlewam do garnka. Do garnka dodaję również 1/2 szklanki cukru – całość podgrzewam. Do szklanki dodaję budyń mieszam do uzyskania jednolitej masy. Zawartość szklanki wlewam do zagotowanego mleka i mieszam energicznie (najlepiej trzepaczką) do uzyskania gładkiej gęstej masy. Budyń odstawiam do ostygnięcia. Przygotowuje również galaretkę truskawkową, aby była gęstsza przygotowuję ją z mniejszej ilości wody (400 ml). Galaretkę zostawiam żeby lekko stęgła. Jeśli jest ciepło najlepiej włożyć ją do lodówki.
Krok 4
Do chłodnego budyniu dodaję masło ( w temperaturze pokojowej). Całość miksuję mikserem, aż do uzyskania gładkiego kremu. Tak przygotowany krem nakładam na ostudzony kruchy spód. Na kremie układam truskawki. Następnie wlewam lekko ostygniętą galaretkę.
pyszności, zjadłabym kawałek:)