Kotlety z kalafiora z czosnkiem i mozarellą. Chrupiące na zewnątrz, delikatne w środku. Mocno kalafiorowe i przepyszne!
Kotlety z kalafiora to przepis na pyszne danie z kalafiora dla wszystkich jego fanów i nie tylko. Kotleciki są fajną alternatywą dla klasycznego smażonego kalafiora. Smakują pysznie! Mają wyczuwalną nutę czosnku i ciągnące się kawałeczki mozzarelli! Jeśli jeszcze nie próbowaliście kalafiora w takiej wersji koniecznie musicie wypróbować te kotleciki!
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie i będziecie gośćmi na moim blogu! Wszystkie mamy zapraszam na mojego drugiego bloga lecibocian.pl
Kotlety z kalafiora przepis
- 1/2 średniej wielkości kalafiora,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 garść startej mozzarelli,
- natka pietruszki.
Kotlety z kalafiora – krok po kroku
Krok 1
Kalafior myję, wkładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję ok. 3 minuty od zagotowania wody. Lekko podgotowany kalafior wyciągam i studzę.
Krok 2
Kalafior rozdrabniam blenderem (lub kroję na bardzo małe kawałki), dodaję 1 żółto, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 łyżki bułki tartej, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę do czosnku, mozzarellę oraz posiekaną świeżą natkę pietruszki. Masę mieszam i formuję z niej kulki. Następnie spłaszczam je i formuję kotlety. Obtaczam je lekko w bułce tartej i smażę na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju rzepakowego). Podaję z koperkowym puree ziemniaczanym i surówką z kapusty kiszonej.
I ile takich kotlecików wychodzi?
Mi wychodzi 8 sztuk takiej wielkości jak na zdjęciach.