Kotlety z jajek to danie, które pamiętam z rodzinnego domu. Doskonale smakują z sosem musztardowym i buraczkami. Są fajną odmianą dla zwykłych kotletów mielonych. Kotlety z jajek to moje ulubione kotlety. Smakują przepysznie. Najczęściej podaje je z sosem musztardowym i buraczkami. Kotlety jajeczne przygotowuje na 2 sposoby do masy jajecznej dodaję szczypiorem lub pietruszkę. Oba dodatki pasują do nich idealnie.
Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście koniecznie nadróbcie zaległości.
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Kotlety z jajek przepis
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 jajko surowe,
- 1/2 łyżeczki soli,
- świeżo mielony pieprz,
- szczypiorek lub pietruszka,
- bułka tarta,
- olej.
Kotlety z jajek – krok po kroku
Krok 1
6 jajek gotuję na twardo. I odstawiam do wystygnięcia.
Krok 2
Zimne jajka odbieram ze skorupki. Wrzucam do blendera i blenduję, aż do uzyskania małych kawałków.
Krok 3
Masę jajeczną wrzucam do miski. Dodaję surowe jajko, sól i pieprz oraz pietruszkę lub szczypiorem drobno pokrojony. Całość mieszam. Z masy formulę kulki. Spłaszczam je obtaczam w bułce tartej i smażę na złoto patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.
Skomentuj ten przepis kulinarny!