Konfitura z nektarynek, czyli przepis na pyszną konfiturę do naleśników, jogurtu czy bułkę. Konfiturę z nektarynek warto mieć w swojej domowej spiżarni!
Mimo, że nie mamy jeszcze sezonu na nektarynki miałam w domu koszyk nektarynek, na które za bardzo nie miałam pomysłu. Niestety nie mogę ich jeść w formie surowej, więc wpadłam na pomysł konfitury z nektarynek.
W tamtym roku zaczęłam swoją przygodę z domowymi konfiturami . W tym roku zdecydowanie zamierzam ją kontynuować! Dzięki temu przez cały rok mamy dostęp do pysznych konfitur, które w składzie mają praktycznie same owoce, a nie wodę!
Nektaryn do konfitury nie obierałam ze skóry, ale jeśli chcecie możecie je obrać. Podczas gotowania skóra staje się bardzo miękka. Do konfitury najlepiej jest wybrać dojrzałe i miękkie nektaryny.
PS. Sezon na czereśnie w pełni, więc polecam Wam serdecznie konfiturę z czereśni z cynamonem . To nasza ulubiona konfitura!
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Konfitura z nektarynek
Konfitura z nektarynek – przepis
- 1 kilogram nektaryn,
- 1/4 szklanki cukru.
Konfitura z nektarynek – krok po kroku
Krok 1
Nektaryny myję, kroję na pół i oddzielam z nich pestki. Następnie kroję na mniejsze kawałki. Pokrojone nektarynki wrzucam na patelnię i posypuję cukrem. Odstawiam na 1 godzinę.
Krok 2
Nektarynki gotuję na wolnym ogniu ok. 30-40 minut (w zależności od owoców, powinny się rozpaść i zgęstnieć). Od czasu do czasu mieszam i uważam, żeby się nie przypaliły. Początkowo można patelnię przykryć, aby owoce puściły soki. tylko uważajcie, żeby nie wykipiały. Po kilku minutach zdejmuję pokrywkę i gotuję na wolnym ogniu do czasu, aż konfitura uzyska odpowiednią konsystencję.
Krok 3
Gorącą konfiturę wlewam do przelanych wrzątkiem słoików, szybko zakręcam i obracam „do góry nogami”. Pozostawiam do wystygnięcia. Zimne słoiki opisuję (data + rodzaj owoców) i odkładam do spiżarni.
Konfitura z nektarynek
Skomentuj ten przepis kulinarny!