Konfitura z czereśni z cynamonem to jedna z moich ulubionych konfitur. Idealnie pasuje do mlecznej bułki, gofrów czy naleśników. Można ją jeść łyżeczką bez żadnych dodatków! Konfitura z czereśni z cynamonem to pierwsza konfitura jaką przyrządziłam w tym roku i zapewne nie ostatnia! Jeśli nigdy nie robiliście domowych dżemów i konfitur to bardzo Was do tego zachęcam. Możecie je przygotować z Waszych ulubionych owoców i przede wszystkim to Wy decydujecie o składzie produktu i wiecie z jakiej ilości owoców przetwory zostały przygotowane.
Przygotowanie konfitury z czereśni nie zajmuje wiele czasu, a jej smak jest wyjątkowy. Ja przygotowałam ją z jasnych czereśni z ogrodu mojej babci, ale spokojnie możecie wykorzystać do niej czerwone czereśnie.
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Konfitura z czereśni z cynamonem przepis
- 0,5 kg wydrylowanych czereśni,
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Konfitura z czereśni z cynamonem – krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie konfitury zaczynam od wyparzenia wrzątkiem słoików i pokrywek. Zalewam je gorącą wodą, następnie wylewam z nich wodę i pozostawiam do wyschnięcia.
Krok 2
Umyte i wydrylowane czereśnie wrzucam na patelnię, dodaję cukier trzcinowy i cynamon. Gotuję 20 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po 10 minutach gotowania rozgrabiam 1/3 czereśni (ja używam do tego tłuczka do ziemniaków), aby rozpadły się podczas gotowania. Pod koniec gotowania dodaję do konfitury sok z cytryny.
Krok 3
Gorącą konfiturę przekładam do wyparzonego słoika. Słoik zakręcam i stawiam do góry nogami, aż do wystygnięcia.
Skomentuj ten przepis kulinarny!