Konfitura z czereśni z cynamonem
Fajny przepis?

Konfitura z czereśni z cynamonem

Konfitura z czereśni z cynamonem to jedna z moich ulubionych konfitur. Idealnie pasuje do mlecznej bułki, gofrów czy naleśników. Można ją jeść łyżeczką bez żadnych dodatków! Konfitura z czereśni z cynamonem to pierwsza konfitura jaką przyrządziłam w tym roku i zapewne nie ostatnia! Jeśli nigdy nie robiliście domowych dżemów i konfitur to bardzo Was do tego zachęcam. Możecie je przygotować z Waszych ulubionych owoców i przede wszystkim to Wy decydujecie o składzie produktu i wiecie z jakiej ilości owoców przetwory zostały przygotowane.

Przygotowanie konfitury z czereśni nie zajmuje wiele czasu, a jej smak jest wyjątkowy. Ja przygotowałam ją z jasnych czereśni z ogrodu mojej babci, ale spokojnie możecie wykorzystać do niej czerwone czereśnie.

Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!

Konfitura z czereśni z cynamonem

Konfitura z czereśni z cynamonem

Konfitura z czereśni z cynamonem przepis

Czas przygotowania: ok. 25 minut
Liczba porcji: 1 słoik
Składniki:
  • 0,5 kg wydrylowanych czereśni,
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Konfitura z czereśni z cynamonem – krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie konfitury zaczynam od wyparzenia wrzątkiem słoików i pokrywek. Zalewam je gorącą wodą, następnie wylewam z nich wodę i pozostawiam do wyschnięcia.

Krok 2

Umyte i wydrylowane czereśnie wrzucam na patelnię, dodaję cukier trzcinowy i cynamon. Gotuję 20 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po 10 minutach gotowania rozgrabiam 1/3 czereśni (ja używam do tego tłuczka do ziemniaków), aby rozpadły się podczas gotowania. Pod koniec gotowania dodaję do konfitury sok z cytryny.

Krok 3

Gorącą konfiturę przekładam do wyparzonego słoika. Słoik zakręcam i stawiam do góry nogami, aż do wystygnięcia.

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Krucha tarta z truskawkami

Uwielbiam ciasta z truskawkami. Zawsze w pełni wykorzystuję sezon truskawkowy. Dzisiaj mój ulubiony przepis na kruchą tartę z kremem budyniowym,...

Zamknij