Uwielbiam knedle z truskawkami. Jest to danie, którego nie może zabraknąć w sezonie truskawkowym.
To chyba jeden z moich ulubionych obiadów na słodko. Knedle przygotowuje z ciasta na klasyczne kluski śląskie. Jest ono proste do przygotowania i w połączeniu z truskawkami tworzy zgrany duet.
Knedle z truskawkami podaję zazwyczaj posypane cukrem i oblane roztopionym masłem z dodatkiem lub bez bułki tartej.
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Knedle z truskawkami przepis
- 0,5 kg gotowanych ziemniaków,
- mąka ziemniaczana,
- jajko,
- sól,
- truskawki.
Knedle z truskawkami – krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie knedli z truskawkami zaczynam od ugotowania ziemniaków. Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę lub tłucze tłuczkiem do uzyskania jednolitej masy.
Krok 2
Zimne ziemniaki uklepuję w garnku tak, bay ich powierzchnia była równa. Dzielę je na 4 równe części. 1 ćwiartkę masy wyjmuję i w jej miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną tak, aby powierzchnia ziemniaków i mąki była taka sama. Dodaję wyciągniętą wcześniej ćwiartkę ziemniaków, 1 jajko i 1/2 łyżeczkę soli. Ugniatam, aż do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3
Z ciasta formuje kulkę. Spłaszczam ją w rękach i na środek dodaję truskawkę. Zalepiam ze wszystkich stron i formuję knedla.
Krok 4
Gotowe knedle z truskawkami wrzucam do gotującej się osolonej wody. Gotuje na wolnym ogniu przez 4 minuty od wypłynięcia . Podaję posypane cukrem i oblane gorącym masłem z bułką tartą.
Wspaniałe te knedle, uwielbiam
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.