Kluski kładzione to najprostsze do przygotowania kluski. Kluski kładzione smakują dobrze na słodko i słono, a ich wykonanie jest banalnie proste!
Kluski kładzione kojarzą mi się z moją babcią. Pamiętam do dziś jak przygotowywała kluski z dodatkiem wędzonego boczku lub słoniny. Babcine kluski były twarde i pyszne!
Kluski kładzione przygotowuje się bardzo szybko. Są dobrym pomysłem na szybki obiad. Zwłaszcza w taki dzień, kiedy w naszej lodówce świeci pustkami. Do moich klusek kładzionych dodałam ogórek małosolny i wędzony boczek. Kluski można również podawać ze słoniną, mięsem lub na słodko z ulubioną konfiturą czy masłem.
My bardzo lubimy takie proste obiady. A Wy?
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie i będziecie gośćmi na moim blogu!
Kluski kładzione przepis
- 3/4 szklanki mąki,
- ok. 4 łyżek wody,
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli.
Kluski kładzione – krok po kroku
Krok 1
Do miski wbijam całe jajko. Dodaję 4 łyżki wody i sól. Ubijam trzepaczką. Po chwili dodaję mąkę ok. 3/4 szklanki i mieszam masę widelcem. Ciasto powinno zacząć się ciągnąć i być zwięzłe. Jeśli jest za rzadkie dodaję jeszcze odrobinę mąki.
Krok 2
W garnku zagotowuję wodę. Odrobinę ją solę. Gdy woda zacznie wrzeć zanurzam w niej czystą łyżkę stołową. Następnie nabieram na łyżkę ciasto (ok. 1/2 łyżeczki). Łyżkę z ciastem zanurzam w gotującej się wodzie. Robię tak z całym ciastem. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię wody gotuję je ok. 2 minuty. Następnie wyławiam łyżką cedzakową i podaję z wędzonym boczkiem i ogórkiem małosolnym.
Lubimy ze słoninką!