Klopsiki w sosie pieczarkowym
Fajny przepis?

Klopsiki w sosie pieczarkowym

Dzisiaj przepis na klopsiki w sosie pieczarkowym , które są pysznym pomysłem na rodzinny obiad. Klopsiki są mięciutkie i delikatne. Musicie ich spróbować! Klopsiki w sosie pieczarkowym to jedno z moich ulubionych klopsikowych dań. Często przygotowuję klopsiki z różnymi sosami. Jest to fajna odmiana dla smażonych mięs i fajny pomysł na obiad dla niejadków, bo chyba większość dzieci lubi klopsiki!

Klopsiki są bardzo delikatne i miękkie, oblane pysznym sosem pieczarkowym. Tym razem przyrządziłam je z ryżem, ale równie dobrze smakują z tłuczonymi ziemniakami, makaronem czy kaszą pęczak.

Ja w kuchni nie korzystam z gotowych mielonych mięs (zwłaszcza z tym garmażeryjnych). I również zachęcam Was do samodzielnego mielenia łopatki czy szynki. Jeśli jednak zdecydujecie się na gotowe mięso mielone to do takiego mięsa zwykle nie trzeba dodawać soli, ponieważ ma ją w składzie.

Klopsiki w sosie pieczarkowym

Klopsiki w sosie pieczarkowym przepis

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Składniki:
  • 250 g mielonej łopatki lub szynki,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz,
  • 250 g pieczarek,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • świeża natka z pietruszki,
  • mąka pszenna.

Klopsiki w sosie pieczarkowym – krok po kroku

Krok 1

Zaczynam od przygotowania masy na klopsiki. Do miski dodaję mielone mięso, jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1/2 łyżeczki soli, odrobinę pieprzu oraz pokrojoną w drobną kosteczkę połówkę cebuli. Całość dokładnie zagniatam rękami ok. 1 minutę.

Krok 2

Do garnka wlewam ok. 3 cm wody (nie za dużo, tak aby tylko przykryła klopsiki), dodaję 1/2 łyżeczki soli i gotuję ją. Do głębokiego talerza wsypuję mąkę pszenną. Dużą łyżką nabieram porcję masy na klopsiki i w dłoniach formuję z niej kulkę. Klopsika obtaczam z każdej strony w mące i odkładam na talerz. Kiedy wszystkie klopsiki są już gotowe wrzucam je do gotującej się wody. I gotuję 10 minut na małym ogniu.

Krok 3

Po wrzuceniu klopsików przygotowuję pieczarki. Myję je i kroję na plastry. Po 10 minutach gotowania klopsików dodaję pokrojone pieczarki i posiekaną natkę pietruszki. Gotuję kolejne 10 minut.

Krok 4

Do szklanki nalewam odrobinę wody i dodaję 2 łyżki śmietany 18%. Mieszam dokładnie, aby nie było grudek. Wlewam śmietanę do gotujących się klopsików i gotuję jeszcze 5 minut. Klopsiki podaję z ryżem.

Klopsiki w sosie pieczarkowym

Klopsiki w sosie pieczarkowym

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Lane kluski
Lane kluski

Lane kluski to pyszny dodatek do zup. Lane kluski można zrobić w kilka minut, a są dobra odmianą dla makaronów...

Zamknij