Dzisiaj przepis na klopsiki w sosie pieczarkowym , które są pysznym pomysłem na rodzinny obiad. Klopsiki są mięciutkie i delikatne. Musicie ich spróbować! Klopsiki w sosie pieczarkowym to jedno z moich ulubionych klopsikowych dań. Często przygotowuję klopsiki z różnymi sosami. Jest to fajna odmiana dla smażonych mięs i fajny pomysł na obiad dla niejadków, bo chyba większość dzieci lubi klopsiki!
Klopsiki są bardzo delikatne i miękkie, oblane pysznym sosem pieczarkowym. Tym razem przyrządziłam je z ryżem, ale równie dobrze smakują z tłuczonymi ziemniakami, makaronem czy kaszą pęczak.
Ja w kuchni nie korzystam z gotowych mielonych mięs (zwłaszcza z tym garmażeryjnych). I również zachęcam Was do samodzielnego mielenia łopatki czy szynki. Jeśli jednak zdecydujecie się na gotowe mięso mielone to do takiego mięsa zwykle nie trzeba dodawać soli, ponieważ ma ją w składzie.
Klopsiki w sosie pieczarkowym przepis
- 250 g mielonej łopatki lub szynki,
- 1/2 cebuli,
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- sól i pieprz,
- 250 g pieczarek,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- świeża natka z pietruszki,
- mąka pszenna.
Klopsiki w sosie pieczarkowym – krok po kroku
Krok 1
Zaczynam od przygotowania masy na klopsiki. Do miski dodaję mielone mięso, jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1/2 łyżeczki soli, odrobinę pieprzu oraz pokrojoną w drobną kosteczkę połówkę cebuli. Całość dokładnie zagniatam rękami ok. 1 minutę.
Krok 2
Do garnka wlewam ok. 3 cm wody (nie za dużo, tak aby tylko przykryła klopsiki), dodaję 1/2 łyżeczki soli i gotuję ją. Do głębokiego talerza wsypuję mąkę pszenną. Dużą łyżką nabieram porcję masy na klopsiki i w dłoniach formuję z niej kulkę. Klopsika obtaczam z każdej strony w mące i odkładam na talerz. Kiedy wszystkie klopsiki są już gotowe wrzucam je do gotującej się wody. I gotuję 10 minut na małym ogniu.
Krok 3
Po wrzuceniu klopsików przygotowuję pieczarki. Myję je i kroję na plastry. Po 10 minutach gotowania klopsików dodaję pokrojone pieczarki i posiekaną natkę pietruszki. Gotuję kolejne 10 minut.
Krok 4
Do szklanki nalewam odrobinę wody i dodaję 2 łyżki śmietany 18%. Mieszam dokładnie, aby nie było grudek. Wlewam śmietanę do gotujących się klopsików i gotuję jeszcze 5 minut. Klopsiki podaję z ryżem.
Skomentuj ten przepis kulinarny!