Mocno czekoladowa kawa mokka z czekoladą i kakao to idealny pomysł dla każdego miłośnika kawy i czekolady. Ja uwielbiam kawę, a kawa mokka smakowała mi wyśmienicie!
Dla mnie kawa mokka powinna być mocno czekoladowa, ale powinna mieć również wyczuwalny smak kawy. Dlatego do przygotowania kawy mokka wybieram mocne espresso.
Kawę mokka możesz przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy 10 minut, aby przygotować tą pyszną kawę. W przeciwieństwie do kawy latte, a kawie mokka nie używamy spienionego mleka. Podobnie jednak jak w espresso bazą kawy jest espresso. Możesz je przygotować w ekspresie lub zaparzyć tradycyjnie, oczywiście wykorzystując specjalną kawę dla espresso.
Kawa mokka przepis
- 1 espresso,
- 3/4 szklanki mleka 3,2 %,
- kilka kostek czekolady gorzkiej startej na tarce,
- 1 łyżeczka kakao,
- 1 łyżeczka cukru,
- bita śmietana i cukrowe ozdoby do deklaracji.
Kawa mokka – krok po kroku
Krok 1
Mleko wlewam do rondelka i podgrzewam. Dodaję 3 łyżeczki potartej wcześniej na tarce czekolady (lub pokrojonej w małe kawałki). Dodaję 1 łyżeczkę kakao i gotuję, aż kakao i czekolada się rozpuszczą. Dodaję 1 łyżeczkę cukru (jeśli nie słodzicie kawy pomińcie cukier)
Krok 2
Zaparzam 1 espresso.
Krok 3
Do filiżanki wlewam espresso i przygotowane wcześniej mleko z kakao i czekoladą. Mieszam. Można podać z bitą śmietaną lub kruchym ciasteczkiem.
Wygląda przepysznie. Zawsze piję kawę w klasycznym wydaniu. Muszę poeksperymentować z inną wersją