Kasza pęczak z grzybami
Fajny przepis?

Kasza pęczak z grzybami

Kasza pęczak z grzybami to dobry pomysł na bardzo odżywczy i zdrowy obiad. Kaszę przygotowałam jak risotto, dzięki czemu ma grzybowy smak. Dopiero całkiem niedawno sięgnęłam po kaszę pęczak. W moim domu rodzinnym nie pojawiała się ona zbyt często. Zaczęłam jednak eksperymentować z kaszą pęczak i bardzo ją polubiłam.

Kasza pęczak z grzybami jest jednym z moich ulubionych dań z pęczakiem w roli głównej. Bardzo lubię grzyby, a przygotowanie kaszy w s tylu risotto sprawia, że kasza nabiera grzybowego smaku.Niektórzy nazywają to kaszotto inni pęczotto, dla mnie to kasza z grzybami. Tak po prostu!

Ja przyrządziłam kaszę pęczak z suszonymi borowikami. Możecie jednak przyrządzić ją z innymi grzybami leśnymi.

Kasza pęczak z grzybami jest bardzo pożywna. Nawet mała porcja dodaje dużo energii.

Kasza pęczak z grzybami – przepis

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Liczba porcji: dla 2-ch osób
Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak,
  • pęczek natki pietruszki,
  • garść suszonych borowików,
  • masło,
  • cebula,
  • czosnek,
  • sól i pieprz,
  • papryka ostra,
  • szklanka rosołu.

Kasza pęczak z grzybami – krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie zaczynam od namoczenia grzybów. Warto to zrobić co najmniej 1 godzinę wcześniej. Borowiki tnę na mniejsze kawałki i zalewam wodą, tak aby woda przykryła grzyby. Odstawiam na godzinę.

Krok 2

Do rondelka dodaję 2 łyżki masła. Do roztopionego masła dodaję posiekaną w kosteczkę cebulę i pokrojone w kosteczkę 3 ząbki czosnku. Smażę ok. 3 minut na małym ogniu. Uważam, aby czosnek się nie przypalił.

Krok 3

Dodaję borowiki razem z wodą, w której się moczyły. Dodaję 1/2 łyżeczki soli i odrobinę mielonej papryki ostrej. Duszę ok. 3 minut.

Krok 4

Płucze kasze pęczak i dodaję ją do rondelka. Dolewam szklankę rosołu. Całość przykrywam i duszę ok. 20-25 minut (aż kasza napęcznieje). Co jakiś czas mieszam całość. Pod koniec gotowania dodaje posiekaną natkę pietruszki i odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Podaje posypane świeżą natką pietruszki.

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Twarożek ze szczypiorkiem

Twarożek ze szczypiorkiem to bardzo szybki i prosty pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie. Doskonale smakuje ze świeżym chlebem, jest...

Zamknij