Kasza pęczak z grzybami to dobry pomysł na bardzo odżywczy i zdrowy obiad. Kaszę przygotowałam jak risotto, dzięki czemu ma grzybowy smak. Dopiero całkiem niedawno sięgnęłam po kaszę pęczak. W moim domu rodzinnym nie pojawiała się ona zbyt często. Zaczęłam jednak eksperymentować z kaszą pęczak i bardzo ją polubiłam.
Kasza pęczak z grzybami jest jednym z moich ulubionych dań z pęczakiem w roli głównej. Bardzo lubię grzyby, a przygotowanie kaszy w s tylu risotto sprawia, że kasza nabiera grzybowego smaku.Niektórzy nazywają to kaszotto inni pęczotto, dla mnie to kasza z grzybami. Tak po prostu!
Ja przyrządziłam kaszę pęczak z suszonymi borowikami. Możecie jednak przyrządzić ją z innymi grzybami leśnymi.
Kasza pęczak z grzybami – przepis
- 1/2 szklanki kaszy pęczak,
- pęczek natki pietruszki,
- garść suszonych borowików,
- masło,
- cebula,
- czosnek,
- sól i pieprz,
- papryka ostra,
- szklanka rosołu.
Kasza pęczak z grzybami – krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie zaczynam od namoczenia grzybów. Warto to zrobić co najmniej 1 godzinę wcześniej. Borowiki tnę na mniejsze kawałki i zalewam wodą, tak aby woda przykryła grzyby. Odstawiam na godzinę.
Krok 2
Do rondelka dodaję 2 łyżki masła. Do roztopionego masła dodaję posiekaną w kosteczkę cebulę i pokrojone w kosteczkę 3 ząbki czosnku. Smażę ok. 3 minut na małym ogniu. Uważam, aby czosnek się nie przypalił.
Krok 3
Dodaję borowiki razem z wodą, w której się moczyły. Dodaję 1/2 łyżeczki soli i odrobinę mielonej papryki ostrej. Duszę ok. 3 minut.
Krok 4
Płucze kasze pęczak i dodaję ją do rondelka. Dolewam szklankę rosołu. Całość przykrywam i duszę ok. 20-25 minut (aż kasza napęcznieje). Co jakiś czas mieszam całość. Pod koniec gotowania dodaje posiekaną natkę pietruszki i odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Podaje posypane świeżą natką pietruszki.
Oj jadłabym! ♥
Jeszcze nigdy nie przyrządzałam pęczka w takiej formie. Fajny pomysł!
Zapisuje do przygotowania Super strona!