Kasza manna na mleku to dobry pomysł na szybkie i pożywne śniadanie. Kaszka manna to danie, które pamiętam z dzieciństwa, ale zdecydowanie nie jest ona tylko dla dzieci!
Kaszkę manną można przygotować na różne sposoby. Dzisiaj najprostszy i szyba najszybszy z nich. Kaszka manna na mleku z dodatkiem odrobiny cukru z wanilią polana syropem z owoców aronii smakuje jak pyszny deser, ale tak na prawdę to jeden z moich sprawdzonych pomysłów na szybkie śniadanie .
Najbardziej lubię kaszkę na gęsto, ale jeśli lubicie bardziej płynną wystarczy dodać nieco więcej mleka. Możecie dodać ją z dowolnym syropem lub ulubionym dżemem. A jaką kaszkę lubicie najbardziej?
Kasza manna na mleku – przepis
- 3/4 szklanki mleka,
- 4 łyżki kaszy mannej,
- 1 płaska łyżeczka cukru z wanilią.
- Sprawdź jak przygotować domowy cukier waniliowy .
Kasza manna na mleku – krok po kroku
Krok 1
Do rondelka wlewam mleko, dodaję cukier wanilia i kaszkę manną. Gotuję kilka minut na wolnym ogniu. Kaszka jest gotowa kiedy zaczyna gęstnieć. Jeśli jest za gęsta dolewam jeszcze trochę mleka, aż do uzyskania ulubionej konsystencji. Podaję polaną syropem z aronii.
Ciekawy przepis kochana i do tego bardzo prosty! Dziękuję! Pozdrawiam!