Kasza jaglana z brokułami marchewką to prosty i szybki sposób na obiad. Smakuje dobrze na ciepło i zimno, dlatego doskonale nadaje się również na drugie śniadanie do pracy.
Kasza jaglana pojawiła się w mojej kuchni całkiem niedawno. Próbuje ją łączyć z różnymi dodatkami na słodko i słono. Pasuje na prawdę do wielu dań. Jeśli nie znacie jej smaku to gorąco polecam.
Dzisiaj prosty i szybki pomysł na wykorzystanie kaszy jaglanej. Kaszę jaglaną połączyłam z brokułami i marchewką. Proste, szybkie i na prawdę pyszne!
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Kasza jaglana z brokułami i marchewką przepis
- 100 g kaszy jaglanej,
- brokuł,
- marchew,
- olej rzepakowy,
- sól.
Kasza jaglana z brokułami i marchewką – krok po kroku
Krok 1
Gotuję kasze jaglaną. Można ja kupić w woreczkach lub sypaną. Kaszę w woreczku zanurzamy w osolonej gotującej się wodzie i gotujemy 15 minut (lub według czasu podanego na opakowaniu). Kasze sypką wysypujemy na sitko i płuczemy wodą. Następnie wrzucamy do garnka i zalewamy wodą w proporcjach. Na 1 szklankę suchej kaszy jaglanej powinno przypadać ok. 1,5 szklanki wody. Wodę solimy, garnek przykrywany i doprowadzamy do wrzenia. Po 15 minutach gotowania kasza jest gotowa. Kaszy podczas gotowania nie wolno mieszać!
Krok 2
W czasie gotowania kaszy przygotowuję warzywa w teflonowym rondelku. Rozgrzewam odrobinę oleju rzepakowego (1 płaska łyżeczka) i dodaję umyte i pokrojone brokuły i marchewkę. Przyprawiam świeżo mieloną solą i duszę pod przykryciem 8-10 minut.
Krok 3
Ugotowaną kaszę dodaję do warzyw i mieszam. Podaję z filetem z kurczaka.
Wypróbowałam. Proste i pyszne!
kasza jaglana jest tak pyszna i pełnowartościowa, że Twój posiłek musiał być sycący 😉