Karminadle, czyli kotlety mielone po śląsku to pyszny pomysł na obiad. Idealne z ziemniakami, marchewką z groszkiem czy burakami. Sprawdź przepis!
Karminadle to kotlety mielone, które zna na śląsku chyba każdy. Doskonale smakują z tłuczonymi ziemniakami, czy ciapkapustą . Można je podać z marchewką z groszkiem lub burakami .
Mięso na karminadle najlepiej jest zmielić samodzielnie. Jeśli sięgacie po sklepowe gotowce warto wybrać te, które mają w składzie tylko mięso, a nie nie więcej dodatków niż mięsa.
Chcesz wiedzieć pierwszy o nowych przepisach – dołącz do mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie i będziecie gośćmi na moim blogu!
Karminadle, czyli kotlety mielone po śląsku
- ok. 500 g mięsa mielonego z łopatki,
- 1 jajko,
- 1/4 małej cebuli,
- kawałek bułki,
- bułka tarta,
- sól i pieprz.
Jak zrobić karminadle, czyli kotlety mielone po śląsku?
Krok 1
Mięso z łopatki mielę w maszynce. Kawałek bułki (ok.1/4) namaczam w wodzie. Do zmielonego mięsa dodaję 1 jajko, 1/2 łyżeczki soli, odrobinę pieprzu, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i namoczoną bułkę (wcześniej odciśniętą z nadmiaru wody). Całość ugniatam kilka minut.
Krok 2
Z mięsa formuje kulki. Spłaszczam je delikatnie w dłoni i obtaczam z obu stron w tartej bułce. Smażę kotlety z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym. Podaję z ziemniakami i marchewką z groszkiem . Smacznego!
Dziś zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)
Mmm bergi ha ha