Jogurtowiec z truskawkami, czyli przepis na pyszny i zdrowy deser. Skradł moje serce już dawno temu musicie go spróbować!
Jogurtowiec z truskawkami , czyli połączenie jogurtu naturalnego z truskawkami! Smakuje obłędnie! Jogurtowiec składa się z dwóch warstw. Pierwszą stanowią świeże truskawki w galaretce. Druga to połączenie jogurtu naturalnego z truskawkami w formie ptasiego mleczka.
Ja uwielbiam ten deser. Jest pyszny, orzeźwiający i mocno truskawkowy! Nie wymaga pieczenie, a jego wykonanie jest banalnie proste. Jogurtowiec możecie przygotować z różnymi owocami. Jeśli jeszcze nie zagościł u Was w domu koniecznie nadróbcie zaległości!
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Jogurtowiec z truskawkami – przepis
- 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego,
- 100g + 350 g truskawek,
- 2 łyżki cukru z wanilią (lub wanilinowego),
- 3,5 łyżki żelatyny,
- 1 galaretka truskawkowa.
Jogurtowiec z truskawkami – krok po kroku
Krok 1
Przygotowuję galaretkę truskawkową (z mniejszej o 100 ml ilości wody niż podana na opakowaniu, czyli ok. 400 ml) i odkładam do ostygnięcia. Do formy keksowej wyłożonej folią aluminiową lub formy silikonowej (ja korzystam z silikonowej) układam truskawki pokrojone w plasterki (ok 100 g). Zalewam galaretką w temperaturze pokojowej i wkładam do lodówki. Kiedy galaretka stężeje zaczynam przygotowanie masy jogurtowej.
Krok 2
Żelatynę (3,5 łyżki) zalewam 1/3 szklanką gorącej wody. Mieszkam, aż dokładnie się rozpuści i odkładam żeby nieco ostygła.
Krok 3
Truskawki (350 g) z cukrem waniliowym miksuje blenderem na gładką masę. Dodaję jogurt naturalny i mieszam łyżką, aż uzyskam jednolitą masę. Do rozpuszczonej żelatyny dodaję ok 3 łyżki masy jogurtowo-truskawkowej i mieszam. Tak przygotowaną żelatynę wlewam do masy i miksuje mikserem. Jeśli lubicie bardzo słodkie desery możecie dodać jeszcze nieco cukru (najlepiej cukru pudru). Masę jogurtową wlewam na galaretkę z truskawkami i wkładam do lodówki na co najmniej kilka godzin. Smacznego!
Zrobiłam ten jogurtowiec i jest przepyszny! Dzięki za przepis!
Cieszę się, że smakował!