Jak sprawdzić świeżość jajka?
Fajny przepis?

Jak sprawdzić świeżość jajka?

Jedno nieświeże jajko może zepsuć cała potrawę, dlatego zawsze warto sprawdzić czy jajko jest świeże. Tylko jak sprawdzić świeżość jajka?

Jak kupować jajka?

Wybierając jajka w sklepie zacznij od sprawdzenia ich daty ważności. Wybierz te z najdłuższym terminem. Jajka, których termin ważności upływa za ok. 2 tygodnie są świeże.

Świeże jajko zazwyczaj ma matową skorupkę, starsze i nieświeże często się błyszczy. Sprawdź czy jajka nie mają nalotów i pęknięć. Jeśli jajko ma małą pajęczynkę (pęknięcie) zrezygnuj z zakupu takich jajek i wybierz inne opakowanie.

Jak sprawdzić świeżość jajka w sklepie?

Aby sprawdzić świeżość jajka w sklepie wyjmij jedno z opakowania zbliż do ucha i delikatnie nim potrząśnij. Jeśli usłyszysz chlupnięcia i masz wrażenie, że coś lata w środku to znak, że jajko jest nieświeże. Jeśli nie słyszysz żadnych dźwięków to znak, że jajko jest świeże!

Jak sprawdzić świeżość jajka w domu?

Jeśli spytasz się mamy lub babci jak sprawdzić czy jajko jest świeże usłyszysz wrzuć je do wody. I o ile samo wrzucenie jajka do wody nic nam nie powie, ale to jak jajko w tej wodzie się zachowa zdradzi nam czy jest ono świeże. Na co zwrócić uwagę?

Włóż jajko do zimnej osolonej wody, aby aby było ono całe przykryte:

  • jajko świeże pozostanie na dnie,
  • jajko nieświeże będzie pływać na powierzchni wody lub delikatnie pod nią.

Świeże jajko po rozbiciu będzie mieć ścisłe i klarowne białko bez zmętnień. Do białka ściśle będzie przylegać żółtko.

Pamiętaj!

Nigdy nie wbijaj nie sprawdzonych jajek prosto do składników potrawy, którą przygotowujesz. Jeśli jajko będzie zepsute wszystko wyląduje w koszu. Przygotuj sobie miseczkę lub szklankę i tam wbijaj jajka. Dopiero jeśli ocenisz czy jajko jest świeże dodaj je do innych składników.

Tak na prawdę w każdym opakowaniu może znaleźć się jakieś nieświeże jajko nawet jeśli kupujesz jajka od znajomych na wsi.

W skrócie:

świeże jajko:

  • bez nalotów i pęknięć,
  • po zanurzeniu w wodzie opada na dno,
  • podczas potrząśnięcia nic w nim nie chlupie,
  • po rozbiciu białko jest klarowne i nie matowe

nieświeże jajko:

  • ma pęknięcia,
  • ma biały nalot i się błyszczy,
  • po zanurzeniu w wodzie jajko pływa na powierzchni,
  • podczas potrząśnięcia słyszymy chlupotanie w środku,
  • po rozbiciu białko jest wodniste, zmatowiałe, wyraźnie oddzielone od żółtka,
  • po rozbiciu pojawia się nieprzyjemny zapach.

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Witaj w moim domu!

Już ponad 2 lata minęły odkąd wprowadziłam się do swojego własnego mieszkania. Po radości i ekscytacji zmianami jakie zeszły w...

Zamknij