Jedno nieświeże jajko może zepsuć cała potrawę, dlatego zawsze warto sprawdzić czy jajko jest świeże. Tylko jak sprawdzić świeżość jajka?
Jak kupować jajka?
Wybierając jajka w sklepie zacznij od sprawdzenia ich daty ważności. Wybierz te z najdłuższym terminem. Jajka, których termin ważności upływa za ok. 2 tygodnie są świeże.
Świeże jajko zazwyczaj ma matową skorupkę, starsze i nieświeże często się błyszczy. Sprawdź czy jajka nie mają nalotów i pęknięć. Jeśli jajko ma małą pajęczynkę (pęknięcie) zrezygnuj z zakupu takich jajek i wybierz inne opakowanie.
Jak sprawdzić świeżość jajka w sklepie?
Aby sprawdzić świeżość jajka w sklepie wyjmij jedno z opakowania zbliż do ucha i delikatnie nim potrząśnij. Jeśli usłyszysz chlupnięcia i masz wrażenie, że coś lata w środku to znak, że jajko jest nieświeże. Jeśli nie słyszysz żadnych dźwięków to znak, że jajko jest świeże!
Jak sprawdzić świeżość jajka w domu?
Jeśli spytasz się mamy lub babci jak sprawdzić czy jajko jest świeże usłyszysz wrzuć je do wody. I o ile samo wrzucenie jajka do wody nic nam nie powie, ale to jak jajko w tej wodzie się zachowa zdradzi nam czy jest ono świeże. Na co zwrócić uwagę?
Włóż jajko do zimnej osolonej wody, aby aby było ono całe przykryte:
- jajko świeże pozostanie na dnie,
- jajko nieświeże będzie pływać na powierzchni wody lub delikatnie pod nią.
Świeże jajko po rozbiciu będzie mieć ścisłe i klarowne białko bez zmętnień. Do białka ściśle będzie przylegać żółtko.
Pamiętaj!
Nigdy nie wbijaj nie sprawdzonych jajek prosto do składników potrawy, którą przygotowujesz. Jeśli jajko będzie zepsute wszystko wyląduje w koszu. Przygotuj sobie miseczkę lub szklankę i tam wbijaj jajka. Dopiero jeśli ocenisz czy jajko jest świeże dodaj je do innych składników.
Tak na prawdę w każdym opakowaniu może znaleźć się jakieś nieświeże jajko nawet jeśli kupujesz jajka od znajomych na wsi.
W skrócie:
świeże jajko:
- bez nalotów i pęknięć,
- po zanurzeniu w wodzie opada na dno,
- podczas potrząśnięcia nic w nim nie chlupie,
- po rozbiciu białko jest klarowne i nie matowe
nieświeże jajko:
- ma pęknięcia,
- ma biały nalot i się błyszczy,
- po zanurzeniu w wodzie jajko pływa na powierzchni,
- podczas potrząśnięcia słyszymy chlupotanie w środku,
- po rozbiciu białko jest wodniste, zmatowiałe, wyraźnie oddzielone od żółtka,
- po rozbiciu pojawia się nieprzyjemny zapach.
Skomentuj ten przepis kulinarny!