Jajeczne muffiny ze szpinakiem to pomysł na lekkie śniadanie. Muffiny z jajek ze szpinakiem, papryką i zieloną cebulką!
Jeśli macie już dosyć klasycznych kanapek na śniadanie to polecam Wam bardzo jajeczne muffiny ze szpinakiem. To tak na prawdę jajeczny omlet podany w formie muffinek zapiekanych w piekarniku. Jajko łączymy ze szpinakiem, papryką, zieloną cebulką (lub szczypiorkiem) i czosnkiem. Aromatyczne i pyszne!
Możecie je wykonać w silinkonowych foremkach na muffiny lub w formie na muffiny (wtedy należy wysmarować ją lekko oliwą z oliwek).
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Jajeczne muffiny ze szpinakiem – przepis
- 3 jajka,
- 1 duża garść świeżego szpinaku,
- 1/4 świeżej czerwonej papryki,
- zielona cebulka lub szczypiorek,
- czosnek,
- sól i pieprz.
Jajeczne muffiny ze szpinakiem – krok po kroku
Krok 1
Szpinak myję, suszę i kroję w drobne kawałki. Paprykę myję, pozbawiam ziaren i 1/4 papryki kroję w cienkie plasterki. Zieloną cebulkę kroję w talarki.
Krok 2
Do miski wbijam 3 jajka. Energicznie ubijam je trzepaczką, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Dodaję 1 duży ząbek czosnku starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę i przyprawiam solą i pieprzem. Następnie dodaję pokrojone warzywa (szpinak, paprykę i cebulkę). Całość mieszam i wlewam do silikonowych foremek (4 foremki).
Krok 3
Wkładam foremki do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 0 C i piekę 20-25 minut, czyli do momentu, aż masa delikatnie się uniesie i zarumieni.
My lubimy wszystko co zielone!