Uwielbiam jagodzianki! Dzisiaj przepis na moje ulubione – mięciutkie, puszyste wypełnione po brzegi jagodami!
Jagodzianki to moje ulubione słodkie bułeczki. Koniecznie muszą pojawić się u nas w domu w letnim sezonie jagodowym. Najbardziej lubię domowe jagodzianki wypełnione po brzegi jagodami i właśnie dzisiaj przepis na pyszne domowe jagodzianki. Przygotowane na bazie pysznego ciasta drożdżowego. Lekkiego i miękkiego. Jagodzianki można poprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Oczywiście najlepiej smakują z jagodami, ale jeśli nie macie ich pod ręką lub ich nie lubicie to możecie je upiec z borówkami amerykańskimi, malinami lub innymi owocami.
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Jagodzianki – przepis
- 500 g mąki,
- 20 g świeżych drożdży,
- 250 ml mleka (1 szklanka),
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
- 1.2 szklanki cukru,
- 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego,
- szczypta soli.
- ok. 250 g jagód,
- 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego,
- 1 łyżka mąki pszennej.
Jagodzianki – krok po kroku
Krok 1
Przygotowuję jagody na nadzienie. Myję je, dokładnie wysuszam. Dodaję cukier i mąkę. Mieszam i odstawiam.
Krok 2
Ciasto zaczynam od przygotowania rozczynu. Do 1/2 szklanki ciepłego mleka dodaję rozkruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Odstawiam na kilka minut. Do miski dodaję składniki na ciasto: mąkę, rozczyn, sól, mleko, jajko, cukry, olej. Mieszam, a następnie wyrabiam ciasto, aż będzie plastyczne i miękkie. Jeśli ciasto mocno klei się do rąk podsypuje je odrobiną mąki. Uważajcie jednak, żeby nie dodać jej za dużo, bo jagodzianki mogą wyjść wtedy twarde. Z ciasta formuje kulkę, wkładam do miski, przykrywam miskę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. ok. 1-1,5 godziny.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto ugniatam i dzielę na 16 części, z których formuję kulę, przykrywam i pozostawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
Krok 4
Biorę kulkę ciasta, spłaszczam ją w rękach, nakładam na środek 1 łyżkę jagód, zlepiam boki jak w pierogach (mocno, aby nie pękły przy pieczeniu). Jagodziankę kładę na stolnicę zlepionym bokiem na dole i roluję tak, aby nadać im kształt jagodzianki. Następnie umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy zrobię wszystkie bułeczki, przykrywam je i pozostawiam do wyrośnięcia na 45 minut.
Krok 5
Piekę bułeczki ok. 15 minut w temperaturze 180 0 C z termoobiegiem. Następnie studzę, lukruję lub posypuję cukrem pudrem. Smacznego!
Mmm właśnie zrobiłam pyszne jagodzianki wg Twojego przepisu z mąki pełnoziarnistej. Smakuja wyśmienicie
Mmmmmm pycha!
Mniam. Ale pyszne:)
Ale zapachniało jagodami .. przepysznie wyglądają !