Gulasz z serc drobiowych
Fajny przepis?

Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych to danie, które z pewnością budzi skrajne emocje. Podroby można lubić albo nie lubić, dla tych, którzy je lubią mam pomysł na pyszny obiad!

Gulasz z serc drobiowych najlepiej smakuje z kaszą pęczak lub kaszą jęczmienną. Mimo, iż to danie nie wygląda pięknie i perfekcyjnie, ale na prawdę pysznie smakuje. Sos w połączeniu z kaszą tworzą udany duet!

Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!

Gulasz z serc drobiowych najczęściej podaję z kaszą pęczak!

Gulasz z serc drobiowych przepis

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Składniki:
  • 0,5 kg serc drobiowych,
  • natka pietruszki,
  • cebula,
  • masło,
  • czosnek,
  • śmietana 18%,
  • kasza pęczak,
  • sól i pieprz.

Gulasz z serc drobiowych – krok po kroku

Krok 1

Gulasz z serc drobiowych zaczynam od przygotowania serc. Z każdego ucinam końcówkę z żyłami. Następnie serca myję i odcedzam na cedzaku.

Krok 2

W rondelku roztapiam łyżkę masła. Dodaję pokrojoną w kosteczkę połówkę średniej wielkości cebuli. Smażę minutkę i dodaję serca oraz pokrojony w kostkę ząbek czosnku. Obsmażam kilka minut i zalewam wodą (do ok. 1 cm powyżej serc). Całość duszę aż serca będą miękkie. Zazwyczaj tra to ok. 25 minut. Jeśli z gulaszu wyparuje zbyt wiele wody (tak, aby utworzyć później sos) dolewam odrobinę wody.

Krok 3

W między czasie przygotowuję kasze pęczak. Do gotującej  się i osolonej wody wrzucam opłukaną wcześniej kaszę pęczak.  Gotuję ją 15 minut. Następnie odcedzam i przykrywam garnek z kaszą pokrywką.

Krok 4

Do miękkich serc dodaję posiekaną natkę pietruszki, 1/2 łyżeczkę soli i pieprz. Gotuję kilka minut. Następnie dodaję 1 łyżkę śmietany 18% zmieszanej na jednolitą masę z odrobiną wody i łyżeczką mąki pszennej. Gotuję kilka minut. Podaję gulasz z przygotowaną wcześniej kaszą pęczak.

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Tarta z malinami
Tarta z malinami

Tarta z malinami to dla mnie obowiązkowe ciasto w sezonie malinowym. Kruche ciasto z kremem budyniowym, malinami i galaretką smakuje...

Zamknij