Gulasz z serc drobiowych to danie, które z pewnością budzi skrajne emocje. Podroby można lubić albo nie lubić, dla tych, którzy je lubią mam pomysł na pyszny obiad!
Gulasz z serc drobiowych najlepiej smakuje z kaszą pęczak lub kaszą jęczmienną. Mimo, iż to danie nie wygląda pięknie i perfekcyjnie, ale na prawdę pysznie smakuje. Sos w połączeniu z kaszą tworzą udany duet!
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Gulasz z serc drobiowych przepis
- 0,5 kg serc drobiowych,
- natka pietruszki,
- cebula,
- masło,
- czosnek,
- śmietana 18%,
- kasza pęczak,
- sól i pieprz.
Gulasz z serc drobiowych – krok po kroku
Krok 1
Gulasz z serc drobiowych zaczynam od przygotowania serc. Z każdego ucinam końcówkę z żyłami. Następnie serca myję i odcedzam na cedzaku.
Krok 2
W rondelku roztapiam łyżkę masła. Dodaję pokrojoną w kosteczkę połówkę średniej wielkości cebuli. Smażę minutkę i dodaję serca oraz pokrojony w kostkę ząbek czosnku. Obsmażam kilka minut i zalewam wodą (do ok. 1 cm powyżej serc). Całość duszę aż serca będą miękkie. Zazwyczaj tra to ok. 25 minut. Jeśli z gulaszu wyparuje zbyt wiele wody (tak, aby utworzyć później sos) dolewam odrobinę wody.
Krok 3
W między czasie przygotowuję kasze pęczak. Do gotującej się i osolonej wody wrzucam opłukaną wcześniej kaszę pęczak. Gotuję ją 15 minut. Następnie odcedzam i przykrywam garnek z kaszą pokrywką.
Krok 4
Do miękkich serc dodaję posiekaną natkę pietruszki, 1/2 łyżeczkę soli i pieprz. Gotuję kilka minut. Następnie dodaję 1 łyżkę śmietany 18% zmieszanej na jednolitą masę z odrobiną wody i łyżeczką mąki pszennej. Gotuję kilka minut. Podaję gulasz z przygotowaną wcześniej kaszą pęczak.
Skomentuj ten przepis kulinarny!