Przepis na pyszną grochówkę. Gęstą i wyrazistą w smaku. Z dodatkiem wędzonego boczku. Dla mnie grochówka idealna!
To nie będzie grochówka wojskowa, bo moim zdaniem odtworzenie tego smaku w domu jest mało realne. Jeśli jednak lubicie grochówkę to ta zupa grochową z pewnością Wam zasmakuje.
Grochówka jest naturalnie zagęszczona przez groch. Przypomina trochę zupę, ale krem. Ja przygotowałam ją na wywarze z wędzonych kości.Dodałam do niej boczek wędzony przez mojego tatę.
Grochówka przepis
- 2 litry wody,
- 300 g grochu łuskanego w połówkach,
- kawałek kości wędzonej,
- kawałek wędzonego boczku lub kiełbasy,
- 1 ząbek czosnku,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka cząbru,
- świeża natka pietruszki,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 2 ziemniaki.
- Pamiętajcie, że jeśli ugotujecie za dużo zupy możecie ją zawekować do słoików .
Grochówka – krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlewam wodę, dodaję kawałek wędzonej kości, 2 liście laurowe, 4-5 kulek ziela angielskiego. Gotuję ok 25 minut.
Krok 2
Po tym czasie wyciągam kość wędzoną. Dodaję opłukany groch, pokrojony boczek, małą cebulę pokrojoną w kostkę, 1 marchewkę starta na tarce, 1 ząbek czosnku pokrojony na plasterki. Całość gotuję 1 godzinę. Następnie dodaję pokrojone ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki, 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę cząbru. Całość gotuję jeszcze ok. 30 minut.
Nie ma to jak prawdziwa grochówka!
Zjadłabym taką grochówkę!
Nigdy nie przygotowywałam w domu grochówki, chyba muszę nadrobić zaległości, bo ta wygląda przepysznie! A można pominąć ten cząber? Bo chyba nigdy nie widziałam go w sklepie
Cząber można pominąć, ale suszony cząber można go kupić w wielu większych sklepach. Ja ostatnio kupiłam w Tesco. Warto go mieć w domu, bo podkreśla smak grochu czy fasoli.
Ok, dzięki za informację. Musze bardziej przyjrzeć się przyprawom na sklepowych półkach! Człowiek całe życie się uczy!