Grochówka
Fajny przepis?

Grochówka

Przepis na pyszną grochówkę. Gęstą i wyrazistą w smaku. Z dodatkiem wędzonego boczku. Dla mnie grochówka idealna!

To nie będzie grochówka wojskowa, bo moim zdaniem odtworzenie tego smaku w domu jest mało realne. Jeśli jednak lubicie grochówkę to ta zupa grochową z pewnością Wam zasmakuje.

Grochówka jest naturalnie zagęszczona przez groch. Przypomina trochę zupę, ale krem. Ja przygotowałam ją na wywarze z wędzonych kości.Dodałam do niej boczek wędzony przez mojego tatę.

Grochówka

Pyszna grochówka idealna na zimne dni!

Grochówka przepis

Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 2 litry
Składniki:
  • 2 litry wody,
  • 300 g grochu łuskanego w połówkach,
  • kawałek kości wędzonej,
  • kawałek wędzonego boczku lub kiełbasy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka cząbru,
  • świeża natka pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 2 ziemniaki.
Porady:

Grochówka – krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlewam wodę, dodaję kawałek wędzonej kości, 2 liście laurowe, 4-5 kulek ziela angielskiego. Gotuję ok 25 minut.

Krok 2

Po tym czasie wyciągam kość wędzoną. Dodaję opłukany groch, pokrojony boczek, małą cebulę pokrojoną w kostkę, 1 marchewkę starta na tarce, 1 ząbek czosnku pokrojony na plasterki. Całość gotuję 1 godzinę. Następnie dodaję pokrojone ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki, 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę cząbru. Całość gotuję jeszcze ok. 30 minut.

Grochówka

Grochówka

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Krupnik
Krupnik z brukselką

Krupnik to jedna z tradycyjnych polskich zup, która w moim rodzinnym domu pojawiła się często. Krupnik jest naturalnie gęsty  i...

Zamknij