Gofry idealne
Fajny przepis?

Gofry idealne

Bardzo lubię gofry . Rzadko kiedy zdarza mi się kupić gofra na mieście. Zazwyczaj przyrządzam gofry w domu. Dla mnie idealne gofry powinny być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Najbardziej smakują mi z dodatkiem konfitury wiśniowej. Pychotka! Często smak na gofry dopada mnie wieczorem. Wyciągam wtedy moją gofrownicę i przygotowuję je z mojego sprawdzonego przepisu. Jeśli nie mam akurat w domu żadnych dodatków jem je z dodatkiem cukru pudru. Nawet w tej prostej formie smakują pysznie.

Kiedyś wymyśliłam sobie, że przygotuję gofry na imprezę urodzinową. I był to świetny pomysł. Przy użyciu 2-ch gofrownic domowa produkcja gofrów szła na prawdę szybko. Na stole do wyboru były różne dodatki: owoce, bakalie, bita śmietana, masa krówkowa. Każdy przyrządzał sobie gofra tak jak lubi. Nie obyło się bez ekstremalnych połączeń: masa krówkowa + bita śmietana + owoce.

Gofry idealne przepis

Czas przygotowania: ok. 10 minut
Liczba porcji: 12 gofrów
Składniki:
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 i 3/4 szklanki mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie),
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczka soli.

Porada 1. Pamiętajcie, że gofrownica powinna być dobrze nagrzana. Przed pieczeniem pierwszych gofrów można ją nagrzewać ok. 10 minut.

Porada 2. Zobacz jak przygotować domowy cukier waniliowy.

Porada 3. Nie nakładajcie bitej śmietany na gorącego gofra, bo śmietana roztopi się i spłynie z niego.

Porada 4. Jeśli gofry kleją się do gofrownicy wysmaruj ją olejem.

Gofry – krok po kroku

Krok 1

Wrzucam wszystkie składniki do miski.

Krok 2

Mieszam przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodaje odrobinę mąki, jeśli za gęste mleka.

Krok 3

Wlewam ciasto do nagrzanej gofrownicy. Piekę ok. 4 minut, aż do uzyskania złotego koloru (czas pieczenia zależy od gofrownicy, ale pamiętajcie, że gofrownica musi być dobrze nagrzana).

Krok 4

Gotowe gofry daje na chwilę na kratkę. Dzięki temu nieco ostygną, nie zaparzą się i będą chrupiące. Delikatnie przestudzone gofry smaruję konfiturą lub ulubionymi dodatkami.

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Broszki z filcu – pomysły

Broszki z filcu to fajny pomysł na niebanalną ozdobę ubrania, torebki lub czapki. Broszki z filcu można również wykorzystać jak...

Zamknij