Przepis na pyszne gofry – chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Gofry z bitą śmietaną, owocami i miętą to pomysł na szybki deser!
Lubicie gofry? Ja bardzo! Rzadko kupuje je na mieście, częściej przyrządzam w domu. Dzisiaj mam da Was przepis na chrupiące gofry. Chrupiące z wewnątrz, ale delikatne i miękkie w środku. Wychodzą nawet w starej zdezelowanej gofrownicy. Ja najbardziej lubię gofry z konfiturą z wiśni, mąż uwielbia z bitą śmietaną i owocami. Tym razem przyrządziliśmy nasze gofry z bitą śmietaną, jagodami, malinami i świeżymi listkami mięty. A Wy jakie gofry lubicie najbardziej?
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie i będziecie gośćmi na moim blogu!
Gofry – chrupiące i miękkie przepis
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- 2 jajka,
- szczypta soli.
- śmietana 30% lub 36%,
- świeże owoce np. jagody i maliny,
- świeże listki mięty.
Gofry – chrupiące i miękkie – krok po kroku
Krok 1
Przygotowuję ciasto na gofry. Do 1 miski dodaję: mąkę, mleko, proszek do pieczenia, cukier, olej, szczyptę soli i żółtka. Do drugiej wbijam białka. Składniki z pierwszej miski miksuje mikserem, aż do uzyskania jednolitego ciasta. W drugiej misce ubijam białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Ubite białka dodaję do ciasta i miksuję jeszcze mikserem na najniższych obrotach – tylko do momentu połączenia się białek z ciastem.
Krok 2
Ubijam bitą śmietaną. Mocno schłodzoną śmietanę wlewam do miski (najlepiej wysokiej), dodaję 1 łyżeczkę cukru pudru i ubijam na bitą śmietanę. uważajcie, żeby nie przebić śmietany!
Krok 3
Gofrownicę mocno nagrzewam (nawet ok 10 minut). Następnie nalewam 1 porcję ciasta na 1 gofra i piekę kilka minut. Studzę na kratce. Podaję gofry z bitą śmietaną, miętą i owocami. Jeśli lubicie gofry z dżemem lub cukrem pudrem nie musicie ich studzić możecie podawać jeszcze ciepłe.
Wyglądają bajecznie! Ja najbardziej lubię klasycznie z cukrem pudrem.
Ale mam na nie chrapkę!
Polecam!
Z krówką 😀
Omnonomnom! Koniecznie z bitą śmietaną!