Gofry - chrupiące i miękkie
Fajny przepis?

Gofry – chrupiące i miękkie

Przepis na pyszne gofry – chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Gofry z bitą śmietaną, owocami i miętą to pomysł na szybki deser!

Lubicie gofry? Ja bardzo! Rzadko kupuje je na mieście, częściej przyrządzam w domu. Dzisiaj mam da Was przepis na chrupiące gofry. Chrupiące z wewnątrz, ale delikatne i miękkie w środku. Wychodzą nawet w starej zdezelowanej gofrownicy. Ja najbardziej lubię gofry z konfiturą z wiśni, mąż uwielbia z bitą śmietaną i owocami. Tym razem przyrządziliśmy nasze gofry z bitą śmietaną, jagodami, malinami i świeżymi listkami mięty. A Wy jakie gofry lubicie najbardziej?

Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie i będziecie gośćmi na moim blogu!

Gofry - chrupiące i miękkie

Chrupiące i miękkie gofry z bitą śmietaną, miętą i owocami!

Gofry – chrupiące i miękkie przepis

Czas przygotowania: ok. 25 minut
Liczba porcji: 12 gofrów
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.
Dodatki:
  • śmietana 30% lub 36%,
  • świeże owoce np. jagody i maliny,
  • świeże listki mięty.

Gofry – chrupiące i miękkie – krok po kroku

Krok 1

Przygotowuję ciasto na gofry. Do 1 miski dodaję: mąkę, mleko, proszek do pieczenia, cukier, olej, szczyptę soli i żółtka. Do drugiej wbijam białka. Składniki z pierwszej miski miksuje mikserem, aż do uzyskania jednolitego ciasta. W drugiej misce ubijam białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Ubite białka dodaję do ciasta i miksuję jeszcze mikserem na najniższych obrotach – tylko do momentu połączenia się białek z ciastem.

Krok 2

Ubijam bitą śmietaną. Mocno schłodzoną śmietanę wlewam do miski (najlepiej wysokiej), dodaję 1 łyżeczkę cukru pudru i ubijam na bitą śmietanę. uważajcie, żeby nie przebić śmietany!

Krok 3

Gofrownicę mocno nagrzewam (nawet ok 10 minut). Następnie nalewam 1 porcję ciasta na 1 gofra i piekę kilka minut. Studzę na kratce. Podaję gofry z bitą śmietaną, miętą i owocami. Jeśli lubicie gofry z dżemem lub cukrem pudrem nie musicie ich studzić możecie podawać jeszcze ciepłe.

Gofry - chrupiące i miękkie

Gofry – chrupiące i miękkie

Gofry - chrupiące i miękkie

Gofry – chrupiące i miękkie

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pasta jajeczna z rzodkiewką i szczypiorkiem
Pasta jajeczna z rzodkiewką i szczypiorkiem

Pasta jajeczna z rzodkiewką i szczypiorkiem to pyszna pasta do kanapek, którą przygotujesz w kilka minut, a jest przepyszna!

Zamknij