Przepis na pyszną fasolkę po bretońską. Gęsta, aromatyczna, sycąca i idealna na coraz chłodniejsze dni!
Gdy za oknami zrobiło się trochę chłodniej od razu przypomnieliśmy sobie o zupach. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną fasolkę po bretońsku. Uwielbiam tą zupę! Fasolka po bretońsku smakuje świetnie, więc jeśli nie wiecie co zrobić na obiad polecam Wam ten przepis! Pamiętajcie tylko, że suchą fasolę trzeba namoczyć (najlepiej na noc).
Ja gotuję zazwyczaj wielki gar fasolki po bretońsku i wekuję ją do słoików. Dzięki temu mam pyszną zupkę na „czarną godzinę”, kiedy nie mam czasu na gotowanie lub dziecko mi na nie nie pozwala!
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Fasolka po bretońsku – przepis
- ok. 400 gram suchej fasoli (najlepiej Jaś),
- 3-4 pomidory lub 1 puszka pomidorów lub 1/2 słoika koncentratu pomidorowego,
- kawałek wędzonych kości,
- kawałek boczku,
- cebula,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka mielonego kminku,
- 1 łyżeczka soli,
- liście laurowe,
- ziele angielskie.
Fasolka po bretońsku – krok po kroku
Krok 1
Opłukaną fasolę zalewam wodą i odstawiam na noc.
Krok 2
Następnego dnia dolewam do fasoli wodę. Tak ok. 10 cm ponad poziom fasoli. Dodaję kawałek kości wędzonej, pomidory (obrane ze skóry), kilka liści laurowych, kilka kulek ziela angielskiego. Na patelnię dodaję odrobinę oliwy z oliwek i podsmażam na niej posiekaną cebulę z boczkiem. Następnie dodaję do zupy. Fasolkę gotuję na wolnym ogniu ok. 1 godzinę.
Krok 3
Pod koniec gotowania dodaję majeranek i sól. Gotuję kilka minut i podaję z chlebem.
Hmmm pycha.
mniam, uwielbiam!!