Zakwas na żurek to baza do przygotowania pysznego domowego żurku. Zakwas na żurek możecie przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy kilka dni, żeby przygotować pyszny i aromatyczny zakwas!
Zakwas na żurek można kupić w każdym sklepie. Jest dostępny w woreczkach, butelkach. Ale nic nie zastąpi domowego zakwasu na żur. Jest on bardziej aromatyczny, a zupa ugotowana z nim jest przepyszna!
Przygotowanie zakwasu zajmuje kilka minut. Możemy go kisić w glinianym naczyniu lub szklanym słoiku. Następnie odstawiamy go na kilka dni w ciepłe miejsce i jest już gotowy. Po tym czasie można go od razu użyć do przygotowania żurku lub zakręcić słoik i przechowywać w lodówce.
Domowy zakwas na żurek – przepis
- 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000),
- 1 litr ciepłej przegotowanej wody,
- 1 liść laurowy,
- 3 ziela angielskie,
- 2 ząbki czosnku.
Domowy zakwas na żurek – krok po kroku
Krok 1
Do słoika wsypuję mąkę, dodaje liść laurowy, ziele angielskie i 2 ząbki lekko zmiażdżonego czosnku. Całość zalewam ciepłą przegotowaną wodą. Słoik przykrywam ściereczką, na którą nakładam gumkę recepturkę. Słoik odstawiam na ok. 4 dni w ciepłe miejsce. Najlepiej w okolicach kaloryfera.
Krok 2
Po kilku dniach kiszenia zakwas na żurek jest już gotowy. Można go wykorzystać od razu do przygotowania żurku lub zamknąć szczelnie słoik i przechowywać w lodówce.
Skomentuj ten przepis kulinarny!