Ciasto ucierane z truskawkami. Puszyste, delikatne, rozpływa się w ustach. Przepis na ciasto, które możecie wykonać z każdymi owocami!
To ciasto ucierane zdecydowanie należy do moich faworytów! Jest miękkie, puszyste i nie jest suche nawet następnego dnia! W połączeniu z truskawkami i chrupiącą kruszonką smakuje wyśmienicie! Możecie je wykonać z każdymi owocami. Doskonale będzie smakować z rabarbarem , śliwkami czy jagodami. Ja upiekłam je tym razem z truskawkami z ogródka i wiejskimi jajkami. Smakowało przepysznie!
Czy Wy też zawsze wyjadacie najpierw kruszonkę?
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Ciasto ucierane z truskawkami – przepis
- 170 g masła
- 1 szklanka cukru,
- 3 jajka,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 i 1/2 szklanki mąki + 1/4 szklanki mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 kg truskawek
- 115 g masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 i 1/4 szklanki mąki.
Pamiętajcie, że przy ciastach ucieranych i biszkoptowych składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, dzięki temu mniejsze będą szanse, że powstanie nam zakalec!
Ciasto ucierane z truskawkami – krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie owoców:
- Owoce myję i kroję na mniejsze kawałki. Wrzucam do miski i wsypuję 1/4 szklanki mąki. Mieszkam i odstawiam.
Krok 2
Przygotowanie kruszonki:
- Mąkę i cukier wsypuję do miski,
- Zalewam roztopionym masłem i mieszam.
Krok 3
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę, proszek i sól przesiewam do miski i odkładam,
- Masło ucieram z cukrem mikserem na gładką masę,
- Do utartej masy dodaje 1 jajko ubijam dalej, kiedy masa będzie jednolita dodaje kolejne i powtarzam z kolejnym jajkiem to samo,
- Po dodaniu ostatniego jajka ubijam do momentu, aż masa będzie gładka i puszysta. Następnie dodaję mąkę i delikatnie mieszam.
Krok 4
Pieczenie ciasta:
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewam ciasto,
- Na ciasto kładę owoce i posypuję kruszonką,
- Wstawiam do nagrzanego do temperatury 180 0 C piekarnika i piekę 50-60 minut do tzn. „suchego patyka”.
A. na jaka blachę jest to ciasto?? pozdrawiam
23 x 34 cm
Piekę już 60 minut a ciasto nadal surowe
W moim piekarniku piekę 50 minut i jest wypieczone. Przy tego typu ciastach warto zwrócić uwagę, aby składniki ciasta były w temperaturze pokojowej, bo niestety zdarzają się zakalce. Mam nadzieję, że się upiekło!
W sezonie na świeże owoce takie ciasto to cudo, nic więcej nie potrzeba – a kruszonki zawsze daję na maxa, bo ona jest boska Kruszonka jest the best 😀