Pełnoziarniste ciastka owsiane z kokosem to dobry pomysł na odżywcza i pyszną przekąskę. Ciasteczka są kruche i zdrowe!
Ciastka owsiane z kokosem to dobra alternatywa dla klasycznych kruchych ciasteczek. Pełnoziarniste ciastka owsiane z koksem są idealną przekąską do pracy albo drugim śniadaniem do szkoły. Pysznie smakują również z poranną kawą.
Ciasteczka owsiane są proste w przygotowaniu. Upieczone ciasteczka warto zamknąć w szczelnym pojemniku, wtedy przez kilka dni będą nadal świeże i kruche.
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Ciastka owsiane z kokosem przepis
- 1 szklanka płatków owsianych górskich,
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850),
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych,
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego,
- 100 g masła (w temperaturze pokojowej),
- 1 jajko,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki mleka.
Ciastka owsiane z kokosem – krok po kroku
Krok 1
Do miski dodaję wszystkie składki: płatki, mąkę, wiórki kokosowe, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mleko, miód i jajko. Wyrabiam, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto jest lekko klejące.
Krok 2
Blachę do pieczenia wykładam papierem. Z ciasta formuję kulkę, spłaszczam w dłoniach i kładę na blasze. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 0 C i piekę 10-15 minut. Następnie studzę na kratce. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, ale jak ostygną stają się kruche. Zimne ciasteczka wkładam do pojemnika próżniowego, aby nie straciły kruchości!
Cistka owsiane z kokosem – w życiu pyszniejszych nie jadłam!
Bardzo się cieszę. Długo kombinowałam z przepisem, żeby ciasteczka były pyszne i chrupiące