Ciapkapusta to pomysł na pyszny śląski obiad. Kapusta kiszona z ziemniakami smakuje pysznie, jeśli dodamy do niej karkówkę i sos otrzymamy niebo w gębie!
Ciapkapusta znana jest w wielu śląskich domach. Nie ma jednak jednej nazwy. Śląska kapusta z kartoflami w zależności od miasta przyjmuje różne nazwy. Znana jest jako: ciapkapusta, ciaperkapusta, panczkraut, miszkraut i pewnie to nie wszystkie jej nazwy.
W różnych śląskich domach bywa też różnie przygotowywana. W jej składzie zawsze znajdziemy ziemniaki i kapustę kiszoną. Niektórzy nie wyobrażają sobie ciapkapusty bez boczku inni bez wędzonej słoniny. Dla jednych najlepiej smakuje z bergami, dla innych z żeberkami czy karkówką.
Dzisiaj moja wersja tego śląskiego dania. Chyba jednego z moich ulubionych dań kuchni śląskiej. Ja uwielbiam ciapkapustę z mięsnym sosem, dlatego najczęściej przyrządzam ją z karkówką, gulaszem wołowym lub żeberkami. Jeśli nie znaliście wcześniej tego dania zachęcam do spróbowania. Na prawdę warto!
Ciapkapusta przepis
- 0,5 kg kapusty kiszonej,
- 0,75 kg ziemniaków,
- 1 cebula,
- kawałek boczku,
- smalec domowy,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- sól,
- pieprz.
Ciapkapusta – krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obieram ze skóry i gotuję, aż do momentu kiedy będą miękkie. W tym czasie w drugim garnku lekko pokrojoną kapustę kiszoną zalewam wodą (do poziomu kapusty) dodaję 2 liście laurowe i 4 ziela angielskie. Gotuję ok. 20-25 minut, aż kapusta będzie miękka.
Krok 2
Na patelnię daję łyżkę domowego smalcu ze skwarkami. Na rozgrzany smalec wrzucam boczek pokrojony w drobną kosteczkę. Smażę 2 minuty i dodaję do boczku cebulę pokrojoną w kostkę. Smażę całość kilka minut (aż cebula będzie lekko złota).
Krok 3
Miękkie ziemniaki odcedzam i tłucze na gładką masę. Kapustę odcedzam, wyciągam z niej liście laurowe i ziele angielskie, i dodaję do ziemniaków. Dodaję również boczek z cebulką, a także płaską łyżeczkę soli i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Całość zmieszam. Ciapkapustę podaję z karkówką i sosem.
Uwielbiam takie obiady