Ciapkapusta
Fajny przepis?

Ciapkapusta, czyli kapusta z ziemniakami

Ciapkapusta to pomysł na pyszny śląski obiad. Kapusta kiszona z ziemniakami smakuje pysznie, jeśli dodamy do niej karkówkę i sos otrzymamy niebo w gębie!

Ciapkapusta znana jest w wielu śląskich domach. Nie ma jednak jednej nazwy. Śląska kapusta z kartoflami w zależności od miasta przyjmuje różne nazwy. Znana jest jako: ciapkapusta, ciaperkapusta, panczkraut, miszkraut i pewnie to nie wszystkie jej nazwy.

W różnych śląskich domach bywa też różnie przygotowywana. W jej składzie zawsze znajdziemy ziemniaki i kapustę kiszoną. Niektórzy nie wyobrażają sobie ciapkapusty bez boczku inni bez wędzonej słoniny. Dla jednych najlepiej smakuje z bergami, dla innych z żeberkami czy karkówką.

Dzisiaj moja wersja tego śląskiego dania. Chyba jednego z moich ulubionych dań kuchni śląskiej. Ja uwielbiam ciapkapustę z mięsnym sosem, dlatego najczęściej przyrządzam ją z karkówką, gulaszem wołowym lub żeberkami. Jeśli nie znaliście wcześniej tego dania zachęcam do spróbowania. Na prawdę warto!

Ciapkapusta

Ciapkapusta najlepiej smakuję z mięsem i sosem!

Ciapkapusta przepis

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Liczba porcji: dla 3-4 osób
Składniki:
  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 0,75 kg ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • kawałek boczku,
  • smalec domowy,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • sól,
  • pieprz.

Ciapkapusta – krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obieram ze skóry i gotuję, aż do momentu kiedy będą miękkie. W tym czasie w drugim garnku lekko pokrojoną kapustę kiszoną zalewam wodą (do poziomu kapusty) dodaję 2 liście laurowe i 4 ziela angielskie. Gotuję ok. 20-25 minut, aż kapusta będzie miękka.

Krok 2

Na patelnię daję łyżkę domowego smalcu ze skwarkami. Na rozgrzany smalec wrzucam boczek pokrojony w drobną kosteczkę. Smażę 2 minuty i dodaję do boczku cebulę pokrojoną w kostkę. Smażę całość kilka minut (aż cebula będzie lekko złota).

Krok 3

Miękkie ziemniaki odcedzam i tłucze na gładką masę. Kapustę odcedzam, wyciągam z niej liście laurowe i ziele angielskie, i dodaję do ziemniaków. Dodaję również boczek z cebulką, a także płaską łyżeczkę soli i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Całość zmieszam. Ciapkapustę podaję z karkówką i sosem.

Ciapkapusta

Ciapkapusta

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kasza manna na mleku
Kasza manna na mleku

Kasza manna na mleku to dobry pomysł na szybkie i pożywne śniadanie. Kaszka manna to danie, które pamiętam z dzieciństwa,...

Zamknij