Buraczki do obiadu to idealny dodatek do obiadu. Pasują do wielu dań. Są doskonałym dodatkiem do kaczki, kotleta schabowego, a także drobiu. Moja mam zawsze podawała je z kotletami mielonymi.
Kiedyś nie lubiłam buraczków do obiadu i barszczu, ale przyszedł też czas kiedy smaki się zmieniły i buraczki pojawiają się u nas często w różnej postaci. Dzisiaj przepis na buraczki do obiadu, takie jakie przyrządzała zawsze moja mam. W takiej postaci buraczki smakują mi najbardziej. Lubię je podawać jako dodatek do obiadu dla wielu dań.
Buraczki do obiadu przepis
- 4 średniej wielkości buraki,
- liść laurowy i ziele angielskie,
- sól i pieprz,
- ząbek czosnku,
- chrzan.
Buraczki do obiadu – krok po kroku
Krok 1
Buraczki obieram ze skóry. Wkładam do garnka. Dodaję 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i ząbek czosnku. Zalewam wodą i gotuję, aż będą miękkie.
Krok 2
Ostudzone buraczki trę na grubej tarce. Dodaję sól, świeżo zmieniony pieprz, 2 łyżeczki chrzanu. Mieszam i gotowe!
Buraki zdecydowanie zyskują na smaku, aromacie, kolorze jeśli gotowane są w „mundurkach” i zachowują więcej wartości odżywczych