Bułki z ziarnami to kolejny przepis na pyszne domowe bułeczki z dodatkiem mąki pszennej razowej, ziarnami słonecznika, dyni i siemienia lnianego.
Bułki z ziarnami z mąki pszennej i mąki pszennej razowej to jedne z moich ulubionych bułek, które piekę w domu. Bułki są miękkie i sycące. Do ciasta dodaję różne ziarna, które dodają im dodatkowego smaku. U góry posypuję ziarnami dyni.
Jeśli nigdy nie piekliście w domu bułek koniecznie nadróbcie zaległości. Pieczenie bułek w domu wcale nie jest takie trudne. Potrzeba tylko trochę cierpliwości i przede wszystkim czasu. Całe przygotowanie i pieczenie bułek zajmuje ok. 3 godzin. Nie zniechęcajcie się jednak, bo większość tego czasu zajmuje wyrastanie ciasta. Warto jednak spróbować choć raz domowych bułeczek, które pięknie pachną w całym mieszkaniu!
Bułki z ziarnami – przepis
- 125 g mąki pszennej razowej (typ 2000),
- 125 g mąki pszennej typ 550,
- 110 ml ciepłej wody,
- 50 ml ciepłego mleka,
- 1 łyżka oliwy,
- 10 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki pestek dyni,
- 2 łyżki łuskanego słonecznika,
- 2 łyżki siemienia lnianego.
Bułki z ziarnami – krok po kroku
Krok 1
Bułeczki zaczynam od przygotowania rozczynu. Do ciepłego mleka dodaje rozkruszone drożdże, miód i 1 łyżkę mąki pszennej razowej. Pozostawiam rozczyn w ciepłym miejscu na 15 minut. Po tym czasie powinien zwiększyć swoją objętość o co najmniej połowę.
Krok 2
Do miski dodaje mąkę, wodę, oliwę, sól oraz rozczyn. Mieszam wszystkie składniki i wyrabiam ciasto ok. 15 minut. Pod koniec wyrabiania ciasta dodaję ziarna. Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Krok 3
Ciasto dzielę na 4 części. Z każdej z nich formuję kulkę i delikatnie spłaszczam. Każdą z nich układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich smaruję odrobiną mleka i odsypuję ziarnami dyni. Ziarna przyciskam do bułek. Blachę z bułkami przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Krok 4
Bułki wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę przez ok. 20 minut. Wyciągam bułki i studzę na ruszcie.
Ile bułeczek wychodzi z tego przepisu?
4 bułeczki
Dziękuję.
a jak to jest z drozdzami suchymi? Ciezko w to uwierzyc, ale w kraju w ktorym mieszkam nie ma drozdzy swiezych 😀
Jeśli chodzi o drożdże suche to zazwyczaj stosuję się taki przelicznik: 7g drożdży suchych odpowiada 25 g drożdży świeżych. Zgodnie z tą zasadą powinnaś dodać 2,8 g drożdży suchych. Warto również sprawdzić na opakowaniu. Zazwyczaj jest napisane jaki przelicznik stosuje dany producent.
Zapisuję przepis! Koniecznie musze wypróbować!
Wyglądają pięknie! Ja chyba nie mam odwagi upiec samemu bułek!