Pyszne, delikatne bułki mleczne. Bułki mleczne są bardzo, bardzo miękkie. Delikatne i leciutki. Doskonałe dla dzieci, ale i dla dorosłych!
Bułki mleczne z makiem to dla mnie smak dzieciństwa. Najbardziej lubię je z dżemem lub miodem. jeśli połączymy je z gorącym mlekiem lub kakao powstaje zestaw idealny.
Bułki mleczne są dobre na śniadanie i kolację. Ja uwielbiam je jeść kiedy są jeszcze delikatnie ciepłe. Smakują wtedy obłędnie!
Bułki mleczne przepis
- 300 g mąki pszennej ty 550,
- 125 ml ciepłego mleka,
- 15 g świeżych drożdży,
- 50 g roztopionego masła,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki brązowego cukru,
- 0,5 łyżeczki soli,
- łyżka roztopionego masła do posmarowania bułek,
- mak.
Bułki mleczne – krok po kroku
Krok 1
Mleko wymieszaj w szklance z rozkruszonymi drożdżami. Do miski wsyp mąkę, sól, cukier, wlej wystudzone roztopione mleko i dodaj jajko. Dodaj do miski mleko z drożdżami. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 2
Ciasto podziel na 4 części i uformuj z nich 4 kulki. Każdą z nich delikatnie spłaszcz. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj delikatnie roztopionym letnim masłem i posyp makiem. Mak delikatnie przyciśnij. Przykryj blachę ściereczką i pozostaw w cieple na ok. 30 minut.
Krok 3
Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 0 C bez termoobiegu. Wyjmij i ostudź na ruszcie.
Skomentuj ten przepis kulinarny!