Bułeczki z cynamonem i migdałami to słodkie drożdżowe bułeczki z nadzieniem cynamonowo migdałowym. Doskonałe do kawy i mleka!
Jeśli lubicie cynamon to bułeczki z cynamonem i migdałami z pewnością pokochacie! Zapach cynamonu unoszący się po całym domu podczas ich pieczenia jest niesamowity. Trochę poczułam się jak w momencie, kiedy przechodzę w marketach obok Cinabon.
Bułeczki z cynamonem i migdałami najlepiej smakują świeżo wypieczone jeszcze ciepłe! Doskonałe na śniadanie ze szklanką mleka!
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Bułeczki z cynamonem i migdałami przepis
- 250 g mąki pszennej typ 550,
- 125 ml ciepłego mleka,
- 10 g świeżych drożdży,
- 50 g masła,
- 1 jajko,
- 1,5 łyżeczki brązowego cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 żółtko.
- 35 g miękkiego masła,
- 2 łyżki cukru,
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka posiekanych migdałów.
Bułeczki z cynamonem i migdałami – krok po kroku
Krok 1
Mleko mieszam w misce z rozkruszonymi drożdżami, wsypuję przesianą mąkę, wlewam wystudzone roztopione masło, dodaję sól, cukier i jajko. Wyrabiam gładkie ciasto. Przykrywam je ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Krok 2
W między czasie przygotowuję nadzienie bułeczek. Masło ucieram z cukrem i cynamonem. Dodaję posiekane migdały i mieszam.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokątny placek. Smaruję go nadzieniem cynamonowym. Zwijam w rulon i kroje na krążki (ok. 2 cm). Bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozmąconym żółtkiem. Przykrywam ściereczką i pozostawiam do ponownego wyrośnięcia w cieple na ok. 30 minut.
Krok 4
Wyrośnięte bułeczki wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 0 C i piekę 15-20 minut. Zarumienione bułeczki wyjmuję z blachy i studzę na siatce.
PS. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe!
Źródło przepisu: Z. Prokopczuk, Przysmaki wiejskiej piekarni, Olimp Media, Poznań 2011
wyglądają mega apetycznie!