Bułeczki z cynamonem i migdałami
Fajny przepis?

Bułeczki z cynamonem i migdałami

Bułeczki z cynamonem i migdałami to słodkie drożdżowe bułeczki z nadzieniem cynamonowo migdałowym. Doskonałe do kawy i mleka!

Jeśli lubicie cynamon to bułeczki z cynamonem i migdałami z pewnością pokochacie! Zapach cynamonu unoszący się po całym domu podczas ich pieczenia jest niesamowity. Trochę poczułam się jak w momencie, kiedy przechodzę w marketach obok Cinabon.

Bułeczki z cynamonem i migdałami najlepiej smakują świeżo wypieczone jeszcze ciepłe! Doskonałe na śniadanie ze szklanką mleka!

Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!

Bułeczki z cynamonem i migdałami

Bułeczki z cynamonem i migdałami najlepiej smakują jeszcze ciepłe i maczane w szklance mleka!

Bułeczki z cynamonem i migdałami przepis

Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia: 15-20 minut
Temperatura pieczenia: 200 0 C
Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej typ 550,
  • 125 ml ciepłego mleka,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 50 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1,5 łyżeczki brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 żółtko.
Składniki na nadzienie:
  • 35 g miękkiego masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka posiekanych migdałów.

Bułeczki z cynamonem i migdałami – krok po kroku

Krok 1

Mleko mieszam w misce z rozkruszonymi drożdżami, wsypuję przesianą mąkę, wlewam wystudzone roztopione masło, dodaję sól, cukier i jajko. Wyrabiam gładkie ciasto. Przykrywam je ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Krok 2

W między czasie przygotowuję nadzienie bułeczek. Masło ucieram z cukrem i cynamonem. Dodaję posiekane migdały i mieszam.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokątny placek. Smaruję go nadzieniem cynamonowym. Zwijam w rulon i kroje na krążki (ok. 2 cm). Bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozmąconym żółtkiem. Przykrywam ściereczką i pozostawiam do ponownego wyrośnięcia w cieple na ok. 30 minut.

Krok 4

Wyrośnięte bułeczki wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 0 C i piekę 15-20 minut. Zarumienione bułeczki wyjmuję z blachy i studzę na siatce.

PS. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe!

Źródło przepisu: Z. Prokopczuk, Przysmaki wiejskiej piekarni, Olimp Media, Poznań 2011

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pychotka - Pani Walewska
Pychotka (Pani Walewska)

Pychotka, czyli Pani Walewska to moje ulubione ciasto. Kruche ciasto, pyszna beza i krem budyniowy sprawiają, że to wyjątkowa pychotka!

Zamknij