Batoniki musli, czyli przepis na zdrowe batoniki zbożowe. Wystarczy banan, płatki owsiane i bakalie! Są pyszne i zdrowe!
Batoniki musli przygotujecie w domu w dosłownie kilka minut (plus pieczenie). Wystarczy kilka składników, by je przygotować. W przeciwieństwie do sklepowych batoników zbożowych te posiadają wyłącznie zdrowe i odżywcze składniki bez zbędnej chemii, syropów glukozowo-fruktozowych i innych cukrów.
Są doskonałą przekąską do pracy albo drugim śniadaniem do szkoły.
Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!
Batoniki musli przepis
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 1 duży dojrzały banan,
- 1 łyżka miodu,
- garść rodzynek,
- 4 łyżki słonecznika łuskanego,
- 2 łyżki żurawiny,
- garść orzechów włoskich.
Batoniki musli – krok po kroku
Krok 1
Do miski wkładam banana i rozgniatam go na gładką masę widelcem. Dodaję 1 łyżkę miodu i mieszam, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaję 1 szklankę płatków owsianych, rodzynki, słonecznik, żurawinę i orzechy. Całość mieszam.
Krok 2
Formę keksową wykładam papierem do pieczenia. Wykładam masę na batoniki. Biorę łyżkę i ugniatam masę tak, aby była twarda i zbita. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 0 C i piekę 20 minut. Następnie studzę i kroję na mniejsze batoniki.
Batoniki super, przerobiłem je trochę, bo trenuję na siłowi, dodatkowo dosypałem porcję odżywki węglowodanowej o smaku bananowy i dzięki temu zrobi się super batony energetyczne!
Wyglądają bardzo ciekawie
piękne
świetne batoniki!
bardzo fajny przepis na przekąskę
ależ one wyglądają! <3