Zupa ogórkowa
Fajny przepis?

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to tradycyjna polska zupa. Prosta do przygotowania, ale niezwykle pyszna. Dzisiaj przepis na zupę ogórkową!

Podstawą dobrej zupy ogórkowej są ogórki! Do jej przygotowania wybierz ogórki kiszone, a nie kwaszone! Kiszone ogórki przechodzą naturalny proces kiszenia są dużo zdrowsze od ogórków kwaszonych kwasem. Najlepsze są ogórki, które ukisimy samemu, ale w wielu sklepach czy na targach znaleźć można również ogórki kiszone.

Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to tradycyjna polska zupa, która często pojawia się u nas w domu!

Zupa ogórkowa przepis

Czas przygotowania: ok. 40 minut
Liczba porcji: 2 litry
Składniki:
  • 2 litr rosołu lub wywaru warzywnego,
  • ogórki kiszone ok. 8 sztuk,
  • marchewka,
  • por,
  • ziemniaki,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • czosnek,
  • śmietana 18%,
  • zielona pietruszka,
  • koperek.
Porady:
  • Pamiętaj, że jeśli przygotujesz za dużo zupy możesz ją zawekować do słoików . Dzięki temu będziesz mieć w lodówce zawsze świeżą porcję zupy, która sprawdzi się idealnie w dzień, w którym nie będziesz miała czasu na gotowanie!

Zupa ogórkowa – krok po kroku

Krok 1

Do gotującego się bulionu dodaję pokrojone w kostkę 2 ziemniaki. Wrzucam 4 liście laurowe, 6 kulek ziela angielskiego, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, marchewkę pokrojoną w kostkę i kawałek pora pokrojony w plastry. Całość gotuję 15 minut.

Krok 2

Do gotującej się zupy dodaję starte na grubej tarce kiszone ogórki, posiekaną natkę pietruszki i koperek. Ilość ogórków jaką dodacie do zupy ma wpływ na jej smak. Ja dodaję zazwyczaj ok. 6-8 średniej wielkości ogórki. Całość gotuję 10 minut.

Krok 3

Sprawdzam smak zupy. Jeśli jest mało kwaśna dolewam do niej wody z ogórków. Zupę zabielam delikatnie śmietaną. Do szklanki wlewam odrobinę wody. Dodaję do niej 1 łyżkę stołową śmietany i wlewam 2 łyżki gorącej zupy (samej wody). Mieszam w szklance małą trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wlewam do zupy i gotuję, aż zawrze. Zupę można przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Placek ze śliwkami i kruszonką
Placek ze śliwkami i kruszonką

Placek ze śliwkami i kruszonką to ciasto, które musicie upiec w sezonie śliwkowym. Kruche ciasto, chrupiąca kruszonka i lekko kwaśne...

Zamknij