Sernik na kruchym cieście
Fajny przepis?

Sernik na kruchym cieście

Serniki zdecydowanie należą do moich ulubionych ciast. Sernik na kruchym cieście był pierwszym sernikiem, który upiekłam i aż się zdziwiłam, że wyszedł tak dobry!

Kiedyś bałam się piec serniki . Słyszałam, że są  z nimi problemy: opadają, pękają. Postanowiłam jednak zmierzyć się z sernikiem. Nie umiałam znaleźć przepisu, który by mi odpowiadał połączyłam, więc mój sprawdzony przepis na kruche ciasto i przepis na masę serową mojej babci.

Wyszedł z tego pyszny sernik na kruchym czekoladowym spodzie. Puszysty, lekko mokry i delikatny. Bardzo lubię ten przepis i często do niego wracam. Duże znaczenie w sernikach ma ser z jakiego korzystacie. Ja często przywożę ser z wyjazdów na wieś. Wtedy taki sernik zdecydowanie smakuje najlepiej!

Sernik na kruchym cieście przepis

Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Czas pieczenia: ciasto: 25 minut, sernik: 70 minut
Temperatura pieczenia: ciasto: 180 0 C, sernik: 160 0 C
Rozmiar blachy: tortownica 26 cm
Składniki na kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki kakao,
  • 3/4 kostki masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki wody,
  • 3 łyżki cukru.
Składniki na masę serową (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
  • 1 kg sera białego tłustego (2-krotnie mielonego),
  • 1/2 kostki masła,
  • 6 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego ,
  • garść rodzynek,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • skórka pomarańczowa.

Sernik na kruchym cieście – krok po kroku

Krok 1

Zaczynam od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki na ciasto: mąkę, masło, proszek do pieczenia, cukier, jajko, kakao i wodę zagniatam. Pamiętajcie, że kruchego ciasta nie można za długo wyrabiać, nie powinno ono nabrać zbyt wysokiej temperatury podczas wyrabiania. Następnie schładzam ciasto 1 godzinę w lodówce.

Krok 2

Nagrzewam piekarnik  do temp. 180 0 C. Schłodzone ciasto nakładam na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia (jeśli korzystam z tortownicy silikonowej nie wykładam jej papierem). Ciasto nakłuwam widelcem w wielu miejscach (aby mocno nie wyrosło). Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 25 minut. Następnie wyciągam i studzę.

Krok 3

Kiedy ciasto już trochę ostygnie zaczynam przygotowywać masę serową. Zaczynam od zmielenia sera 2-krotnie. Robię to za pomocą maszynki lub prasy do ziemniaków.  Następnie przygotuję 2 duże miski.  Do jednej wbijam żółtka, do drugiej białka. Miksuję żółtka z cukrem. Po uzyskaniu gładkiej masy (masa powinna być jasna) dodaję mąkę. Do masy dodaję  miękkie masło i nadal miksuję. Następnie dodaję ser i miksuję do uzyskania jednolitej masy.

Krok 4

W drugiej misce ubijam białka ze szczyptą soli. Następnie dodaję ubite białka do masy serowej razem z rodzynkami i skórką pomarańczową. Całość mieszam delikatnie łyżką. Masę wlewam na kruche ciasto. Piekę w temperaturze 160 0 C przez ok. 70 minut. Aby sernik nie opadł studzę go w piekarniku. Przez 20 minut nie otwieram piekarnika. Później delikatnie go uchylam. Sernik podaję oblany roztopioną czekoladą lub lukrem.

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Klopsiki w sosie pieczarkowym
Klopsiki w sosie pieczarkowym

Dzisiaj przepis na klopsiki w sosie pieczarkowym, które są pysznym pomysłem na rodzinny obiad. Klopsiki są mięciutkie i delikatne. Musicie...

Zamknij