Pychotka - Pani Walewska
Fajny przepis?

Pychotka (Pani Walewska)

Pychotka , czyli Pani Walewska to moje ulubione ciasto. Kruche ciasto, pyszna beza i krem budyniowy sprawiają, że to wyjątkowa pychotka!

Odkąd Pani Walewska po raz pierwszy została upieczona w naszym domu regularnie się w nim pojawia. Dla naszej rodziny to zdecydowany must have wszystkich urodzin, imienin czy świąt. Każdy zagaduje tylko czy upiekę te pyszne ciasto! Ciasto, którego nazwa pychotka jest zdecydowanie trafiona!

Ciasto nie sprawi Wam problemów w przygotowaniu. Nie jest trudne do wykonania. Najlepiej podawać je schłodzone, wtedy krem budyniowy jest twardy i smaczniejszy.

Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!

Pychotka Pani Walewska

Pychotka to moje ulubione ciasto!

Pychotka (Pani Walewska) przepis

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 30-35 minut
Temperatura pieczenia: 170 0 C z termoobiegiem
Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego ,
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki wody,
  • powidła śliwkowe,
  • posiekane orzechy włoskie.
Składniki na bezę:
  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Składniki na krem:
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 1 żółtko,
  • 450 ml mleka,
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej).
Porady:
  • spody ciasta można upiec dzień wcześniej, ja często piekę je wieczorem, a rano przygotowuję krem,
  • ciasto najlepiej smakuję dobrze schłodzone najlepiej podawać je prosto z lodówki,
  • przygotowanie ciasta nie zajmuje dużo czasu, ale pamiętajcie o czasie, który musi minąć zanim ciasto i budyń ostygnie.

Pychotka (Pani Walewska) – krok po kroku

Krok 1

Do miski wsypuję składniki na ciasto: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, masło, żółtka (białka wbijam do dużej miski) i wodę. Zagniatam ciasto, aż do uzyskania jednolitej masy i dzielę na 2 połówki. Dużą blachę (ok. 44×34 cm) dzielę na pół 2 kawałkami papieru do pieczenia. Na każdej połówce rozwałkowuję połowę ciasta. Ciasto smaruję powidłami śliwkowymi odstawiam i przygotowuję bezę.

Krok 2

Biorę 1 jajko żółtko wbijam do szklanki, a białko wbijam do miski z białkami. Do miski z białkami dodaję szczyptę soli. Ubijam białka mikserem na najwyższych obrotach. Kiedy białka będą mocno ubite dodaję 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i dodaję stopniowo cukier. Ubijam jeszcze, aż do połączenia się cukru z białkami. Ubite białka wykładam na ciasto z powidłami śliwkowymi. Bezę posypuje posiekanymi orzechami. Wkładam ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 0 C i piekę 30-35 minut z termoobiegiem. Upieczone ciasto studzę.

Krok 3

W czasie pieczenia przygotowuję budyń. Do garnka wlewam 450 ml mleka. Część mleka ok. 90 ml wlewam do szklanki z odłożonym wcześniej żółtkiem. Dodaję budyń waniliowy i mieszam, aż do połączenia się mleka, żółtka i budyniu. Resztę mleka zagotowuję na wolnym ogniu z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Do gotującego się mleka wlewam zawartość szklanki i mieszkam energicznie trzepaczką. Budyń podgrzewam jeszcze chwilkę, aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Następnie odstawiam do całkowitego ostygnięcia.

Krok 4

Kiedy budyń ostygnie przygotowuję krem. Budyń miksuję mikserem na najwyższych obrotach. Dodaję do niego miękkie masło i miksuję, aż do uzyskania gładkiego kremu. Krem wkładam na ok. 30 minut do lodówki.

Krok 5

Wyciągam krem z lodówki i smaruję nim 1 upieczoną i całkowicie wystudzoną część ciasta. Następnie nakładam na krem 2-gą połówkę ciasta. Chłodzę co najmniej 2 godziny w lodówce.

Pychotka (Pani Walewska)

Pychotka (Pani Walewska)

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sałatka warzywna w słoiku bez pasteryzacji
Sałatka warzywna w słoiku bez pasteryzacji

Sałatka warzywna w słoiku bez pasteryzacji, którą możesz przechowywać w lodówce do 3 miesięcy. Pyszny dodatek do obiadu!

Zamknij