Placek ze śliwkami i kruszonką
Fajny przepis?

Placek ze śliwkami i kruszonką

Placek ze śliwkami i kruszonką to ciasto, które musicie upiec w sezonie śliwkowym. Kruche ciasto, chrupiąca kruszonka i lekko kwaśne śliwki to musi być pyszne!

Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką to moje ulubione ciasto ze śliwkami. Uwielbiam kruszonkę pod każdą postacią, a w połączeniu ze śliwkami smakuje przepysznie. Trochę miałam problem ze zrobieniem mu zdjęcia, bo w ciągu nocy zniknęła praktycznie cała jego blacha!

Ciasto jest proste do wykonania. Polecam Wam do niego śliwki węgierki, które są lekko kwaśne i doskonale komponują się z słodką kruszonką.

Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!

Placek ze śliwkami i kruszonką

Placek ze śliwkami i kruszonką

Placek ze śliwkami i kruszonką

Czas przygotowania: ok. 60 minut + 1 godzina chłodzenia ciasta w lodówce
Czas pieczenia: 15-20 minut + 40 minut
Temperatura pieczenia: 180 0 C z termoobiegiem
Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 185 g masła,
  • 3 duże żółtka,
  • 1 łyżka wody,
  • śliwki węgierki,
  • powidła śliwkowe.
Składniki na kruszonkę:
  • 185 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 125 g masła,
  • cukier waniliowy.

Placek ze śliwkami i kruszonką – krok po kroku

Krok 1

Zagniatam składniki na ciasto: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło, żółtka i wodę. Ciasto chłodzę w lodówce 1 godzinę.

Krok 2

Ciasto wylepiam na blasze. Nakłuwam je widelcem. Wkładam do nagrzanego do 180 0 C piekarnika i piekę, aż będzie lekko złociste, ok 15-20 minut. Ciasto lekko ostudzam.

Krok 3

W tym czasie przygotowuję kruszonkę. Do miski wrzucam składniki sypkie: mąkę i cukry. Masło roztapiam w rondelku. Gorące masło wlewam do miski i mieszam wszystkie składniki, aż do połączenia. Można to zrobić łyżką.

Krok 4

Przestudzone ciasto smaruję powidłami śliwkowymi. Na nie układam wydrylowane i przecięte na pół śliwki (skórką do dołu). Śliwki posypuję kruszonką. Wstawiam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekę 30-40 minut, aż do momentu zarumienienia się kruszonki.

Placek ze śliwkami i kruszonką

Placek ze śliwkami i kruszonką

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zapiekanka z brokułami i kurczakiem
Zapiekanka z brokułami i kurczakiem

Dzisiaj pomysł na zapiekankę makaronową z brokułami, szpinakiem i kurczakiem. Pyszna i aromatyczna zapiekanka z brokułami i kurczakiem  to dobry...

Zamknij