Mini ptysie z bitą śmietaną
Fajny przepis?

Mini ptysie z bitą śmietaną

Mini ptysie z bitą śmietaną to klasyczne i  najsmaczniejsze ptysie pod słońcem. Idealne ciasto parzone w połączeniu z pyszną bitą śmietaną to perfekcyjny duet!

Delikatne i smaczne ptysie z bitą śmietaną z ciasta parzonego smakują bezbłędnie, a ich wykonanie jest na prawdę bardzo proste. Do ich wykonania wykorzystałam swój sprawdzony przepis na ciasto parzone, z którego zawsze wychodzą idealne ptysie czy eklery  Ptysie wypełniłam bitą śmietaną z odrobiną cukru. To dla mnie tradycyjne i klasyczne połączenie, ale bardzo dobre.

Jeśli lubicie bardzo słodką bitą śmietanę możecie dodać odrobinę cukru więcej. Pamiętajcie, żeby śmietana przed ubijaniem była mocno schłodzona, wtedy dobrze Wam się ubije!

Mini ptysie z bitą śmietaną

Mini ptysie z bitą śmietaną mają jeden minus – szybko znikają!

Mini ptysie z bitą śmietaną przepis

Czas przygotowania: 1,5 godziny
Czas pieczenia: 20-30 minut
Temperatura pieczenia: 200 0 C
Liczba porcji: 2 blachy mini ptysi
Składniki na ciasto parzone:
  • 1 szklanka wody (250 ml),
  • 125 g masła lub margaryny do pieczenia,
  • 1 szklanka mąki,
  • 4 jajka.
Składniki na bitą śmietanę:
  • 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%,
  • 2 płaskie łyżeczki cukru.

Mini ptysie z bitą śmietaną – krok po kroku

Krok 1

W rondelku gotuję wodę z masłem lub margaryną. Na gotująca się wodę wsypuję mąkę i energicznie mieszam, tak aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto parzone jest gotowe kiedy odchodzi od ścianek garnka. Pozostawiam je do ostygnięcia.

Krok 2

Chłodne ciasto miksuję z jajkami, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Przekładam je do szprycy lub rękawa cukierniczego i nakładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyciskam małe porcje ciasta w dużych odstępach, ponieważ ciasto mocno rośnie. Piekę ok. 20-30 minut w temperaturze 200 0 C. Następnie studzę ptysie.

Krok 3

Schłodzoną śmietanę kremówkę wlewam do głębokiej miski. Dodaję 2 płaskie łyżeczki cukru. Początkowo ubijam na największych obrotach, kiedy śmietana zaczyna gęstnieć zmniejszam obroty.

Krok 4

Ptysie przecinam na pół i nadziewam bita śmietaną. Posypuję z góry cukrem pudrem lub polewam roztopioną czekoladą.

Mini ptysie z bitą śmietaną

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą

Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą to prosty sposób na pyszny i szybki obiad. Szpinak doskonale komponuje się z serem gorgonzola...

Zamknij