Kurczak na butelce
Fajny przepis?

Kurczak na butelce piwa

Kurczak na butelce piwa to danie, które pamiętam z dzieciństwa. Mama przygotowywała go co jakiś czas, później jakoś wypadł z naszego jadłospisu. Po latach postanowiłam do niego powrócić i tak tym razem w moim domu przygotowuję go od czasu do czasu!

Kurczak na butelce piwa jest delikatny i soczysty. Ma moją ulubioną chrupiącą i zarumienioną skórkę.

Przygotowanie kurczaka na butelce piwa jest na prawdę bardzo szybkie. Jest to jedno z tych dań, które praktycznie samo się robi. Wystarczy tylko co jakiś czas zajrzeć do piekarnika i sprawdzić czy kurczak za bardzo się nie przypieka. Kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześnie, dzięki czemu kurczak „przejdzie” przyprawami i będzie miał jeszcze lepszy aromat i smak.

Kurczaka podaję z pieczonymi warzywami i sosem czosnkowym .

Kurczak na butelce

Kurczak na butelce doskonale smakuje z pieczonymi warzywami i sosem czosnkowym!

Kurczak na butelce piwa – przepis

Czas przygotowania: ok. 10 minut + marynowanie + pieczenie
Czas pieczenia: 1,5 godziny
Temperatura pieczenia: 180 0 C z termoobiegiem
Liczba porcji: dla 3-4 osób
Składniki:
  • kurczak 1,5-2 kg,
  • butelka piwa,
  • olej,
  • czosnek,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • sól,
  • pieprz,
  • marchewka,
  • ziemniaki,
  • pietruszka,
  • cebula.

Kurczak na butelce piwa – krok po kroku

Krok 1

Przygotowuję marynatę: do miseczki wlewam 4 łyżki oleju, dodaję 1,5 łyżeczki papryki słodkiej, odrobinę papryki ostrej, 0,5 łyżeczki soli, odrobinę pieprzu, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, i 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego. Wszystkie składniki marynaty mieszam i następnie dodaję do kurczaka. Rozprowadzam marynatę wewnątrz i na zewnątrz kurczaka. Przykrywam miskę i wstawiam na noc do lodówki.

Krok 2

Następnego dnia przygotowuję butelkę z piwem, czyli zmywam z niej etykiety. Wystarczy zamoczyć butelkę w wodzie i łatwo można je usunąć. Odlewam odrobinę piwa z butelki. Stawiam ją na formie do pieczenia. Nadziewam kurczaka na butelkę, tak aby skrzydełka były u góry. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 1,5 godziny. Przygotowuję ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i cebulę krojąc je w plasterki. Warzywa posypuję warzywa ziołami prowansalskimi.

Krok 3

Po 30 minutach pieczenia na formę obok butelki nakładam przygotowane wcześniej warzywa. I piekę jeszcze godzinę. Co jakiś czas sprawdzam kurczaka. Jeśli za mocno przypieka się z którejś strony zmieniam ustawienia piekarnika włączając/wyłączając dolną lub górną grzałkę.

Kurczak na butelce

Kurczak na butelce

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Muffiny z konfiturą
Muffiny z konfiturą

Klasyczne muffiny z konfiturą. Puszyste, miękkie w środku i delikatnie chrupiące na zewnątrz. Z pyszną niespodzianką w środku!

Zamknij