Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Fajny przepis?

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem z nutką cynamonu. Kruche ciasto, delikatny budyń przełamany rabarbarem tego musicie spróbować!

Jeśli lubisz kruche ciasta i rabarbar ten przepis jest dla Ciebie! :) Cudownie kruche ciasto połączone z budyniem i rabarbarem to ciasto, które koniecznie musicie upiec w sezonie rabarbarowym!

To ciekawa alternatywa dla klasycznego ciasta kruchego z rabarbarem . Budyniowy krem doskonale przełamuje smak kruchego ciasta i lekko kwaskowatego rabarbaru!

Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku . Znajdziecie tam informacje o nowych przepisach kulinarnych na blogu. Będzie mi bardzo miło, gdy do mnie dołączycie!

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – przepis

Czas przygotowania: 30 minut chłodzenia + pieczenie
Czas pieczenia: 15 minut + 35 minut
Temperatura pieczenia: 180 0 C z termoobiegiem
Składniki na kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich,
  • 200 g masła,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka brązowego cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki cynamonu.
Składniki na masę budyniową:
  • 500 ml mleka,
  • 4 żółtka,
  • 50 g cukru,
  • 50 g cukru waniliowego,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 40 g mąki pszennej.
Składniki na nadzienie z rabarbaru:
  • ok. 750 g rabarbaru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki cukru brązowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie masy budyniowej:

  1. Do wysokiego pojemnika wlewam 100 ml mleka, dodaję cukry, żółtka i mąki. Mieszkam do uzyskania gładkiej konsystencji (można użyć do tego miksera tak, aby nie było grudek). Resztę mleka wlewam do garnka i gotuję.
  2. Do gotującego się mleka wlewam mleko z dodatkami i energicznie mieszam trzepaczką do momentu, aż masa budyniowa zgęstnieje. Odkładam do ostygnięcia.

Krok 2

Przygotowanie ciasta:

  1. Zagniatam wszystkie składniki na ciasto do uzyskania gładkiej masy delikatnie się kruszącej. Ciasto wkładam do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Po wyjęciu z lodówki połowę ciasta wykładam na blachę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekam ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 0 C. Piekę ok. 15 minut, aż lekko się zarumieni. Wyciągam z piekarnika i odkładam do ostygnięcia.

Krok 3

Przygotowanie rabarbaru:

  1. Rabarbar myję, obieram i kroję w 1 cm paski.
  2. Pokrojone kawałki wrzucam do miski. Dodaję mąkę, cynamon i cukier. Mieszam.

Krok 4

Pieczenie ciasta:

  1. Na podpieczony spód wykładam rabarbar (spód może być jeszcze ciepły).
  2. Na rabarbar wylewam masę budyniową.
  3. Wyjmuję z lodówki drugą połowę ciasta i kruszę ją na masę budyniową.
  4. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 0 C i piekę ok 35 minut z termoobiegiem.
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Klaudia - jawdomu.pl

"Gotuję, bo lubię! Bloguję, bo chce się podzielić z Wami przepisami kulinarnymi, które na co dzień przygotowuje w moim domu. Jeśli choć jeden z przepisów trafi do Twojej kuchni i zagości w niej na stałe będzie mi bardzo miło!"

Inne przepisy kulinarne

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pieczona kaczka z kaszą gryczaną
Pieczona kaczka z kaszą gryczaną

Pieczona kaczka z kaszą gryczaną, czyli przepis na klasyczne polskie danie idealne na rodzinne spotkanie lub na co dzień! Miękka,...

Zamknij